Twee contacten van eerdere patiënt positief getest voor COVID-19

In de nacht van 28 op 29 februari 2020 werden 2 directe contacten van de vrouw in Diemen positief getest voor het nieuwe coronavirus. Doordat het contactonderzoek van de GGD Amsterdam meteen werd opgestart na het na het vinden van de eerste patiënt, de vrouw die eerder in Lombardije (Italië) verbleef, werden deze nieuwe patiënten snel gevonden. Ook van de twee nieuwe patiënten worden alle contacten nu in kaart gebracht.

De GGD Amsterdam benaderde gisteren contacten van de vrouw die in Diemen in thuisisolatie verblijft. Omdat sommige van deze contacten klachten hadden die kunnen duiden op COVID-19 werden zij in isolatie geplaatst en getest op aanwezigheid van het virus. Zij mochten het huis ondertussen dus niet verlaten. De partner en het jongste kind van de patiënt testten positief voor het virus. Ook zij verblijven de komende periode in thuisisolatie. De resultaten van andere geteste contacten van deze patiënt waren allemaal negatief. Bij hen is het virus dus niet aangetoond.

De komende 13 dagen moeten de contacten van de eerste patiënt hun gezondheid in gaten houden. Mochten zij klachten krijgen die passen bij COVID-19 (koorts en luchtwegklachten), dan worden zij ook getest.

Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. 

COVID-19 kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Deze contacten worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.