Werking en veiligheid coronavaccin

Ieder coronavaccin werkt anders. Maar de veiligheid van alle coronavaccins staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor.

Bekijk ook de informatie over:

Werking coronavaccins

Veiligheid coronavaccins

Veiligheid van het coronavaccin is het belangrijkste. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin wordt het niet toegelaten in Nederland. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (eventuele bijwerkingen).

Bijwerkingen

De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben een paar dagen last van spierpijn of koorts. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties. Bijwerkingen treden meestal op binnen 2 weken. Het kan ook zijn dat er onbekende bijwerkingen optreden bij het coronavaccin. Die kans is klein. Neem bij onbekende bijwerkingen of als u zich zorgen maakt contact op met uw huisarts. 

Vaccinatieregister RIVM

Het RIVM houdt een vaccinatieregister bij met gegevens over alle vaccinaties. Op die manier weet RIVM wie welk vaccin kreeg. Het is dan te controleren of het vaccin veilig is. Registratie is vrijwillig en niet verplicht. Voor het vaccinatieregister volgt het RIVM de privacyregels.