Werking en veiligheid coronavaccin

Ieder coronavaccin werkt anders. Maar de veiligheid van alle coronavaccins staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor.

Bekijk ook de informatie over:

Werking coronavaccins

Werkzaamheid vaccins

Uit onderzoek blijkt of een vaccin goed werkt. Als een coronavaccin bijvoorbeeld 60% of 95% werkzaam is betekent dit dat mensen die dat vaccin hebben gekregen 60% of 95% minder kans hebben om (ernstig) ziek te worden door COVID-19 dan mensen die geen prik hebben gehad. Alle vaccins die in Nederland worden gebruikt, beschermen zeer goed tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname.

Onderzoekers berekenen de werkzaamheid van een vaccin tijdens een onderzoek met 2 groepen deelnemers. De ene groep krijgt het vaccin, de andere groep een nep-vaccin (placebo). Daarna kijken de onderzoekers in elke groep hoeveel mensen ziek zijn geworden door het coronavirus. Door deze groepen met elkaar te vergelijken berekenen de onderzoekers het percentage van de werkzaamheid van een vaccin.

Veiligheid coronavaccins

Veiligheid van het coronavaccin is het belangrijkste. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin wordt het niet toegelaten in Nederland. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (eventuele bijwerkingen).

Bijwerkingen

De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben een paar dagen last van klachten die lijken op griep, zoals verhoging, koorts, spierpijn of hoofpijn. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties. Deze bijwerkingen betekenen dat uw afweersysteem in het lichaam aan het werk is. Bijwerkingen treden meestal op binnen 2 weken. Het kan ook zijn dat er onbekende bijwerkingen optreden bij het coronavaccin. Die kans is klein. Neem bij onbekende bijwerkingen of als u zich zorgen maakt contact op met uw huisarts.

Vaccinatieregister RIVM

Het RIVM houdt een vaccinatieregister bij met gegevens over alle vaccinaties. Op die manier weet RIVM wie welk vaccin kreeg. Het is dan te controleren of het vaccin veilig is. Registratie is vrijwillig en niet verplicht. Voor het vaccinatieregister volgt het RIVM de privacyregels.