Veiligheid coronavaccin

Veiligheid van het coronavaccin staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin mag het niet worden toegelaten in Nederland. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (eventuele bijwerkingen).

Goedkeuring coronavaccins

De vaccins moeten veilig en betrouwbaar zijn en goed werken. Daar oordeelt het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over. Ook nadat vaccins zijn goedgekeurd, worden ze in de gaten gehouden. Er komt een Europees bewakingssysteem om de veiligheid van vaccins in de gaten te houden.

Snelle ontwikkeling coronavaccins

Coronavaccins zijn snel ontwikkeld door verschillende fabrikanten. Dit heeft een paar redenen:

  • Wereldwijd werken meerdere bedrijven aan verschillende coronavaccins. Ook wordt er veel kennis gedeeld.
  • Veel onderzoeken vinden op hetzelfde moment plaats. En niet na elkaar. Dat scheelt tijd.

Onafhankelijke medicijnautoriteiten zetten extra mensen in. Ook beoordelen zij de resultaten tussendoor.

Betrouwbaarheid en bescherming

Verspreiden coronavirus na vaccinatie

Bent u gevaccineerd? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Het is nog niet bekend of iemand die tegen corona gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom gelden voor gevaccineerde personen voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Kans op corona tussen eerste en tweede vaccinatie

Er bestaat een kans dat u corona krijgt tussen de 2 vaccinaties die voor het vaccin nodig zijn. Bijvoorbeeld bij de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna). Tussen de eerste en tweede vaccinatie is uw afweer tegen corona namelijk nog niet voldoende. Het blijft daarom altijd belangrijk om u te laten testen bij klachten die passen bij corona. En om de maatregelen en adviezen op te volgen.

Afmaken vaccinatieserie bij ziekte door corona

Het is nog niet duidelijk hoe lang het vaccin beschermt na infectie met het coronavirus. Daarom is het advies om de vaccinatieserie altijd af te maken. Ook als u tussen de 2 prikken corona krijgt. De tweede vaccinatie kunt u halen nadat u hersteld bent van corona. Dit mag minstens 4 weken na het begin van de klachten. Twijfelt u of u voldoende hersteld bent? Overleg dan met de arts of instelling die u het vaccin geeft.

Ziekte, medicijnen en behandelingen

Heeft u vragen of u het coronavaccin wel mag krijgen, bijvoorbeeld:

  • bij het gebruik van bepaalde medicijnen;
  • bij een allergie;
  • als u (ernstig) ziek bent;
  • als u corona heeft of krijgt tijdens de coronavaccinatie;
  • of bij een verminderde afweer?

Bekijk de actuele informatie op de website van het RIVM.

Zwangerschap en coronavaccinatie

Onderzoeken wijzen niet uit dat een coronavaccinatie tijdens de zwangerschap nadelen heeft. Maar hier is nog weinig over bekend. Op dit moment is het advies om u na de zwangerschap te laten vaccineren. Actuele informatie over zwangerschap en corona is te vinden op de website van het RIVM. 

Bijwerkingen
De coronavaccins zijn allemaal getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben een paar dagen last van spierpijn of koorts. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties. Het kan ook zijn dat er onbekende bijwerkingen optreden bij het coronavaccin. Die kans is klein.

Melden bijwerkingen bij Lareb

Lareb verzamelt, registreert en onderzoekt meldingen van mogelijke bijwerkingen. Deze kunt u melden op mijnbijwerking.nl. Het CBG beoordeelt de werkzaamheid en veiligheid van het vaccin. En neemt maatregelen als dat nodig is.

Vaccinatieregister RIVM

Als het RIVM weet wie er welk vaccin heeft gekregen, kunnen zij controleren hoe veilig het vaccin is. Daarom houdt het RIVM een vaccinatieregister bij. Registeren is vrijwillig en niet verplicht. Voor het vaccinatieregister worden de privacyregels gevolgd. Meer over het vaccinatieregister en de privacyregels kunt u vinden bij Vragen over registratie en persoonsgegevens coronavaccinatie.