Coronavaccin

De coronaprik brengt de bescherming tegen ziekenhuisopname of overlijden door corona weer op peil. In Nederland wordt vanaf het najaar 2023 het coronavaccin van BioNTech/Pfizer (Comirnaty) en Novavax gebruikt.

Kleinere kans op ziekenhuisopname

Bent u gevaccineerd tegen corona? Dan is de kans dat u in het ziekenhuis komt door corona lager dan voor een niet-gevaccineerde. Ook de kans dat u op de Intensive Care (IC) komt door corona is kleiner. Actuele informatie over de bescherming van coronavaccins tegen ziekenhuis- en ic-opname vindt u op de website van het RIVM.

Minder besmettelijk na coronaprik

Wordt u toch ziek na een coronabesmetting? Dan bent u als gevaccineerde minder besmettelijk dan een niet-gevaccineerde. U draagt nog wel besmettelijke virusdeeltjes bij u, maar vaak minder.
Actuele informatie over  de bescherming van coronavaccins tegen ziekenhuis- en ic-opname vindt u op de website van het RIVM.

Veiligheid coronavaccins

Veiligheid van het coronavaccin is het belangrijkste. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin wordt het niet toegelaten in Nederland. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge eisen. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (eventuele bijwerkingen).

Bijwerkingen

De coronavaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben een paar dagen last van klachten die lijken op griep, zoals verhoging, koorts, spierpijn of hoofpijn. Dat gebeurt vaker bij vaccinaties. Deze bijwerkingen betekenen dat uw afweersysteem in het lichaam aan het werk is. Bijwerkingen treden meestal op binnen 2 weken. Het kan ook zijn dat er onbekende bijwerkingen optreden bij het coronavaccin. Die kans is klein. Neem bij onbekende bijwerkingen of als u zich zorgen maakt contact op met uw huisarts.

Melden bijwerkingen bij Lareb

Lareb verzamelt, registreert en onderzoekt meldingen van mogelijke bijwerkingen. Deze kunt u melden op Mijnbijwerking.nl. Het CBG beoordeelt de werkzaamheid en veiligheid van het vaccin. En neemt maatregelen als dat nodig is.