Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer (Comirnaty)

Het BioNTech/Pfizer-vaccin (merknaam: Comirnaty) beschermt u tegen ziekte door het coronavirus. 

Bescherming en veiligheid

Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). En het is getest op tienduizenden mensen. Dit vaccin beschermt tegen ernstige ziekte als gevolg van het coronavirus. Het vaccin werkt ook bij ouderen en risicogroepen, zoals mensen met:

 • astma;
 • chronische longziekten;
 • diabetes;
 • hoge bloeddruk;
 • obesitas (BMI hoger dan 30).

Basisserie: 2 prikken nodig in 4 weken

Voor de basisserie heeft u 2 prikken met dit vaccin nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. Vanaf 14 dagen na de tweede prik is uw basisbescherming tegen het coronavirus optimaal. Het advies is om drie maanden na de tweede prik van de basisserie een herhaalprik te halen om uw bescherming weer op peil te brengen tegen het coronavirus. 

2e prik na 21 dagen

De 2e prik krijgt u 21 dagen na de 1e prik. 

Herhaalprik met het BioNTech/Pfizer-vaccin

Vanaf 3 maanden na uw laatste coronavaccinatie of besmetting, kunt u dit najaar een herhaalprik met het BioNTech/Pfizer-vaccin krijgen. De herhaalprik wordt gegeven met een vernieuwde versie van het BioNTech/Pfizer-vaccin. De herhaalprik brengt uw bescherming weer op peil.

Zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren tegen corona met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. Het BioNTech/Pfizer-vaccin is een mRNA-vaccin. Bekijk de pagina over zwangerschap en coronavaccinatie voor meer informatie.

Kinderdosis van het BioNTech/Pfizervaccin

Voor de vaccinatie van kinderen wordt een kinderdosis van het BioNTech/Pfizervaccin gebruikt. Deze kinderdosis heeft een kleinere hoeveelheid werkzame stof dan de prik voor volwassenen. Volgens het Europees Medicijn Agentschap is BioNTech/Pfizer in kinderdosis geschikt voor jonge kinderen. De Gezondheidsraad zegt ook dat een kinderdosis Pfizer voldoende veilig is en goed werkt.

Bijwerkingen van het BioNTech/Pfizer-vaccin

De meest voorkomende (milde) bijwerkingen zijn:

 • roodheid;
 • pijn; en/of
 • zwelling

op de prikplek.

Andere bijwerkingen die minder vaak voorkomen, zijn:

 • spier- en gewrichtspijn
 • vermoeidheid;
 • hoofdpijn;
 • koude rillingen;
 • verhoging.

Ontsteking hartspier en hartzakje

In zeer zeldzame gevallen kan na een prik met de coronavaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) ontstaan. Klachten zijn kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen. Bij deze klachten is het advies om altijd contact op te nemen met uw arts. Meestal gaan de klachten vanzelf over of ze zijn met medicijnen goed te behandelen.

Het gaat om een heel zeldzame bijwerking. In Nederland zijn tot 3 oktober 2022 117 meldingen van myocarditis en 300 meldingen van pericarditis gedaan na vaccinatie met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Er zijn miljoenen prikken met deze vaccins gezet in Nederland.

Dat de klachten optreden na vaccinatie, betekent niet dat het vaccin ook de oorzaak is. Myocarditis en pericarditis komen jaarlijks voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. Infectieziekten, zoals COVID-19, kunnen deze klachten ook veroorzaken. Lees meer over myocarditis en pericarditis op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de website van Bijwerkingencentrum Lareb.

Bijsluiter en uitleg over BioNTech/Pfizer

Op de site van het CBG staat de officiële patiëntenbijsluiter van het BioNTech/Pfizer-vaccin. Ook heeft het CBG een versie van de BioNTech/Pfizer-bijsluiter in begrijpelijke taal.

mRNA-vaccin

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is een zogenoemd ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen aan. Komt u daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat u ziek wordt van het virus.

Geen verandering aan eigen DNA

De mRNA-vaccins kunnen niet bij het DNA komen en dus nooit iets veranderen aan uw genen. Het lichaam breekt het vaccin daarna vanzelf af.

Verspreiden coronavirus na vaccinatie

Heeft u de basisserie afgerond en een herhaalprik gehaald? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Hoewel vaccinatie voor een deel beschermt tegen overdragen van het virus aan anderen, is die kans niet nul.

Daarom is het belangrijk dat u de basisadviezen opvolgt om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Ook als u gevaccineerd bent.

Vernieuwd vaccin

Voor de herhaalprikronde in het najaar van 2022 wordt met het vernieuwde vaccin van BioNTech/Pfizer geprikt. Deze beschermt tegen meer varianten van het coronavirus, waaronder de omikronvariant. Dit vernieuwde vaccin kan gebruikt worden als herhaalprik voor mensen die de basisserie al hebben afgerond. Dit vernieuwde vaccin is, net als het originele vaccin, goedgekeurd door het EMA en het CBG. Het vernieuwde vaccin beschermt tegen zowel de originele variant van COVID-19 als tegen de omikronvarianten.