Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer (Comirnaty)

Het vaccin van BioNTech/Pfizer (merknaam: Comirnaty) beschermt u tegen ziekte door het coronavirus. Net als de andere goedgekeurde coronavaccins.

Bescherming en veiligheid

Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Dat doen het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

En het is getest op tienduizenden mensen. Dit vaccin beschermt tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Het vaccin werkt ook bij ouderen en risicogroepen, zoals mensen met:

  • astma;
  • chronische longziekten;
  • diabetes;
  • hoge bloeddruk;
  • obesitas (BMI hoger dan 30).

Basisserie: 2 prikken nodig in 4 weken

Voor de basisserie heeft u 2 prikken met dit vaccin nodig. De 2e prik krijgt u 21 dagen na de 1e prik. Vanaf 14 dagen na de 2e prik is uw basisbescherming tegen het coronavirus het beste. Het advies is om 3 maanden na de 2e prik van de basisserie een herhaalprik halen. Zo brengt u uw bescherming eegen het coronavirus weer op peil.

Herhaalprik

Vanaf 3 maanden na uw laatste coronavaccinatie of besmetting, kunt u een herhaalprik met het BioNTech/Pfizer-vaccin krijgen. De herhaalprik brengt uw bescherming weer op peil.

Sinds 18 september 2022 wordt de herhaalprik gegeven met een vernieuwd vaccin van BioNTech/Pfizer. Dit vaccin beschermt tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. Dit vernieuwde vaccin is, net als het originele vaccin, goedgekeurd door het EMA en het CBG.

mRNA-vaccin

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is een zogenoemd ‘mRNA-vaccin’. In het vaccin zit een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt dat het lichaam een kenmerkend eiwit van het coronavirus aanmaakt: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen aan. Komt u daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat u ziek wordt van het virus.

Geen verandering aan eigen DNA

De mRNA-vaccins kunnen niet bij het DNA komen en dus nooit iets veranderen aan uw genen. Het lichaam breekt het vaccin daarna vanzelf af.

Zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren tegen corona met een mRNA-vaccin. Het BioNTech/Pfizer-vaccin is een mRNA-vaccin. Bekijk de pagina over zwangerschap en coronavaccinatie voor meer informatie.

Kinderdosis van het BioNTech/Pfizervaccin

Voor de vaccinatie van kinderen wordt een kinderdosis van het BioNTech/Pfizervaccin gebruikt. Deze kinderdosis heeft een kleinere hoeveelheid werkzame stof dan de prik voor volwassenen. Volgens het Europees Medicijn Agentschap is BioNTech/Pfizer in kinderdosis geschikt voor jonge kinderen.

Bijwerkingen van het BioNTech/Pfizer-vaccin

De meest voorkomende (milde) bijwerkingen zijn:

  • roodheid;
  • pijn; en/of
  • zwelling

op de prikplek.

Andere bijwerkingen die minder vaak voorkomen, zijn:

  • spier- en gewrichtspijn
  • vermoeidheid;
  • hoofdpijn;
  • koude rillingen;
  • verhoging.

Ontsteking hartspier en hartzakje

In heel zeldzame gevallen kan na een prik met de coronavaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) ontstaan. Klachten zijn:

  • kortademigheid;
  • pijn op de borst;
  • hartkloppingen.

Neem bij deze klachten altijd contact op met uw arts. Meestal gaan de klachten vanzelf over of zijn ze met medicijnen goed te behandelen.

Dit is een heel zeldzame bijwerking. In Nederland kwamen tot 3 oktober 2022 117 meldingen van myocarditis en 300 meldingen van pericarditis voor. Die meldingen waren van mensen die de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna kregen. Er zijn miljoenen prikken met deze vaccins gezet in Nederland.

Dat de klachten optreden na vaccinatie, betekent niet dat het vaccin ook de oorzaak is. Myocarditis en pericarditis komen elk jaar voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. Infectieziekten, zoals COVID-19, kunnen deze klachten ook veroorzaken. Lees meer over myocarditis en pericarditis op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de website van Bijwerkingencentrum Lareb.

Bijwerkingen melden

Het vaccin is getest op duizenden mensen. Toch kunnen zeldzame of late bijwerkingen voorkomen. Daarom moeten fabrikanten van het vaccin elke maand verslag uitbrengen over de veiligheid bij de EMA. En een vermoeden van een ernstige bijwerking meteen melden.

Krijgt u last van (ernstige) bijwerkingen, meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Bijsluiter en uitleg coronavaccin BioNTech/Pfizer

Op de site van het CBG staat de officiële patiëntenbijsluiter van het BioNTech/Pfizer-vaccin. Ook heeft het CBG een versie van de BioNTech/Pfizer-bijsluiter in begrijpelijke taal.

Verspreiden coronavirus na vaccinatie

Heeft u de basisserie en een herhaalprik gehaald? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Hoewel vaccinatie voor een deel beschermt tegen overdragen van het virus aan anderen, is die kans niet nul. Volg daarom het advies om luchtweginfecties te voorkomen en mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen.