Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer (Comirnaty)

Het BioNTech/Pfizer-vaccin (merknaam: Comirnaty) voorkomt ziekte door het coronavirus. Het is voor 95% werkzaam.

Bescherming en veiligheid

Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). En het is getest op tienduizenden mensen. Dit vaccin beschermt in 95% van de gevallen tegen het coronavirus. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin COVID-19 zouden krijgen, er na vaccinatie nog maar 5 mensen COVID-19 krijgen. Het vaccin werkt ook bij ouderen en risicogroepen, zoals mensen met:

 • astma;
 • chronische longziekten;
 • diabetes;
 • hoge bloeddruk;
 • obesitas (BMI hoger dan 30).

Wachttijd van 14 dagen tot vaccinatiebewijs

Het duurt ongeveer 7 dagen vanaf uw tweede prik totdat u beschermd bent tegen corona. Het kan ook iets langer duren. Daarom geldt vanaf zaterdag 10 juli 2021 voor iedereen die volledig is gevaccineerd een wachttijd van 14 dagen voordat hij of zij een vaccinatiebewijs krijgt. Volgens onderzoek zijn mensen namelijk 14 dagen na de tweede prik optimaal beschermd. 

Zwangere vrouwen

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. BionTech/Pfizer is een mRNA-vaccin. Bekijk de pagina over zwangerschap en coronavaccinatie voor meer informatie.

2 prikken nodig in 4 weken

U heeft 2 prikken met dit vaccin nodig om goed beschermd te zijn tegen het coronavirus. 

2e prik na 28 dagen

De 2e prik krijgt u 28 dagen na de 1e prik. 

2e prik jongeren 12 tot en met 17 jaar na 21 dagen

Voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar geldt dat er minimaal 21 dagen tussen de 2 prikken zit. 

Bijwerkingen van het BioNTech/Pfizer-vaccin

De meest voorkomende (milde) bijwerkingen zijn:

 • roodheid;
 • pijn; en/of
 • zwelling

op de prikplek.

Andere bijwerkingen die minder vaak voorkomen, zijn:

 • spier- en gewrichtspijn
 • vermoeidheid;
 • hoofdpijn;
 • koude rillingen;
 • verhoging.

Ontsteking hartspier en hartzakje

In zeer zeldzame gevallen kan na een prik met de coronavaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna een ontsteking van de hartspier (myocarditis) en het hartzakje (pericarditis) ontstaan. Klachten zijn kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen. Bij deze klachten is het advies om altijd contact op te nemen met uw arts. Meestal gaan de klachten vanzelf over of ze zijn met medicijnen goed te behandelen.

Het gaat om een heel zeldzame bijwerking. In Nederland zijn tot 9 juli 16 meldingen van myocarditis en 42 meldingen van pericarditis gedaan na vaccinatie met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Er zijn miljoenen prikken met deze vaccins gezet in Nederland.

Dat de klachten optreden na vaccinatie, betekent niet dat het vaccin ook de oorzaak is. Myocarditis en pericarditis komen jaarlijks voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. Infectieziekten, zoals COVID-19, kunnen deze klachten ook veroorzaken. Lees meer over myocarditis en pericarditis op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de website van Bijwerkingencentrum Lareb.

Bijsluiter en uitleg over BioNTech/Pfizer

Op de site van het CBG staat de officiële patiëntenbijsluiter van het BioNTech/Pfizer-vaccin. Ook heeft het CBG een versie van de BioNTech/Pfizer-bijsluiter in begrijpelijke taal.

mRNA-vaccin

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is een zogenoemd ‘mRNA-vaccin’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam antistoffen aan. Komt u daarna in contact met het coronavirus? Dan beschermen die antistoffen het lichaam. Zo is de kans klein dat u ziek wordt van het virus.

Geen verandering aan eigen DNA

De mRNA-vaccins kunnen niet bij het DNA komen en dus nooit iets veranderen aan uw genen. Het lichaam breekt het vaccin daarna vanzelf af.

Verspreiden coronavirus na vaccinatie

Bent u volledig gevaccineerd? Dan is de kans groot dat u niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Hoewel vaccinatie voor een deel beschermt tegen overdragen van het virus aan anderen, is die kans niet nul.

Daarom gelden voor gevaccineerde personen voorlopig dezelfde coronamaatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Aanpassing vaccin

BioNTech/Pfizer onderzoekt of ze het vaccin aan moeten passen voor de omikronvariant. Zij geven aan dat dit relatief snel kan als dit nodig is. Maar een aangepast vaccin zal niet voor het najaar van 2022 beschikbaar zijn.