Coronaprik

Tot en met 22 december 2023 kunnen de volgende groepen mensen de coronaprik halen:

Soms is het halen van de coronaprik ook mogelijk voor mensen die niet tot deze doelgroepen behoren. Bijvoorbeeld als zij een gezinslid hebben met een kwetsbare gezondheid. Of als zij advies van een behandelend arts hebben gekregen. Voor zwangeren en mensen die worden doorverwezen door een arts is de coronaprik het hele jaar door beschikbaar.

Coronaprik zonder afspraak

Op een aantal GGD-locaties verspreid over Nederland, kunt u tot en met 22 december zonder afspraak terecht voor de coronaprik. Op prikkenzonderafspraak.nl is precies te zien waar en wanneer dat kan.

Coronaprik met afspraak

Als u de coronaprik liever op afspraak haalt, maak dan direct online een afspraak op planjeprik.nl of telefonisch via 0800 7070.

Voor de coronaprik met het Novavax-vaccin kunt u vanaf 13 december 2023 op een klein aantal GGD-locaties terecht. Dit kan alleen op afspraak. Hiervoor belt u met 0800-0174.

Behoort u niet tot 1 van de doelgroepen maar wilt u wel een coronaprik? Bijvoorbeeld vanwege een gezinslid met een kwetsbare gezondheid of op advies van een behandelend arts? Ook dan kunt u ook een afspraak maken bij de GGD.

Antwoord op vragen: mijnvraagovercorona.nl

Op mijnvraagovercorona.nl vindt u het antwoord op de meestgestelde vragen over corona en over de coronaprik. 

Coronaprik verkleint kans op ernstige ziekte en overlijden

Het coronavirus is er nog steeds en kan opleven. Daarom is de coronaprik belangrijk voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door het virus. De coronaprik brengt hun bescherming tegen ziekenhuisopname weer op peil en verkleint de kans op ernstig ziek worden en/of overlijden door corona.

Coronavaccin

Voor de coronaprik wordt het mRNA-vaccin XBB1.5 van BioNtech/Pfizer gebruikt. Dit zogeheten XBB-vaccin kent de best beschikbare bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus. Het eiwit-vaccin van Novavax is een alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin willen of mogen. Novavax heeft het vaccin aangepast aan de XBB-variant. Dit aangepaste vaccin is vanaf 13 december beschikbaar op een klein aantal GGD-locaties.

Coronaprik niet voor iedereen nodig

Het is niet nodig dat iedereen in Nederland een coronaprik krijgt. Onder de bevolking is een brede bescherming tegen corona opgebouwd. Dit komt door vaccinatie, een doorgemaakte coronabesmetting of een combinatie van beide. Ook is de omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend.

Mensen met kwetsbare gezondheid beschermen blijft belangrijk

Het blijft voor iedereen belangrijk om de adviezen ter voorkoming van luchtweginfecties te volgen. Voor de bescherming van mensen met een kwetsbare gezondheid en voor henzelf. 

Heeft u klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus? 

  • Blijf dan thuis als u ziek bent. 
  • Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken. 
  • Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje. Bijvoorbeeld bij mantelzorg. 
  • Hoest en nies in uw elleboog en was vaak en goed uw handen met water en zeep, ook als u geen klachten heeft.
  • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Twijfels of vragen?

De coronaprik is niet verplicht. U kiest zelf of u zich laat vaccineren tegen het coronavirus. Als u twijfels, vragen of zorgen heeft dan kunt u mijnvraagovercorona.nl raadplegen. Daar staan een aantal vragen op een rij en vindt u meer informatie over de coronaprik.