Derde prik voor specifieke groep patiënten met ernstige afweerstoornis

Heeft u een ernstige afweerstoornis? Dan kan het zijn dat u na 2 coronavaccinaties nog niet optimaal beschermd bent. U krijgt dan een uitnodiging voor een 3e prik van het ziekenhuis waar u onder behandeling bent.

Lees meer over wie de boostervaccinatie krijgt.

Groepen die uitnodiging krijgen voor 3e prik

In de volgende gevallen krijgt u een uitnodiging voor een 3e prik:

  • u heeft een ernstige afweerstoornis; en
  • u bent onder behandeling van een medisch specialist; en
  • u bent 12 jaar en ouder.

Op de website van het RIVM staat een lijst met groepen patiënten die de 3e prik kunnen krijgen. Het gaat om ongeveer 200.000 tot 400.000 patiënten.

Uitnodiging 3e prik

U krijgt een uitnodiging voor de 3e prik van uw medisch specialist. Na uitnodiging van de medisch specialist voor een 3e vaccinatie is het mogelijk om een afspraak te maken. U doet dat bij de GGD via de gegevens die op de uitnodiging staan. 

Verschil derde prik en booster

Een 3e vaccinatie is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis onderdeel van de basisvaccinatie. Bij een deel van deze patiënten is deze 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een ander deel van deze patiënten is ook na de 3e prik nog niet goed beschermd tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen.

Voor de meeste andere mensen bestaat de basisserie uit 1 of 2 prikken. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen.

Booster halen na 3e prik

Na een 3e vaccinatie heeft u ook nog een boostervaccinatie nodig. Omdat de 3e vaccinatie onderdeel is van de basisserie COVID-19-vaccinaties, is het van belang om daarna een boostervaccinatie te halen. Een boostervaccinatie kunt u 3 maanden na de 3e vaccinatie halen.

3e prik is geen booster in de app

De 3e prik is geen booster. CoronaCheck registreert de 3e prik ook niet als booster.

Extra vaccinatie en coronatoegangsbewijs (of DCC)

Wanneer u een extra vaccinatie krijgt, blijft uw coronabewijs geldig. Zowel uw coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als uw coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland. Met een extra vaccinatie worden uw coronabewijzen aangevuld met deze extra vaccinatie. U hoeft dus niet opnieuw 2 weken te wachten om een geldige QR-code te krijgen. Kijk voordat u gaat reizen wel altijd naar de reisadviezen die gelden voor het land dat u bezoekt (Wijsopreis.nl).