Derde prik voor specifieke groep patiënten met ernstige afweerstoornis

Heeft u een ernstige afweerstoornis? Dan kan het zijn dat u na 2 coronavaccinaties nog niet optimaal beschermd bent. U krijgt dan in oktober 2021 een uitnodiging voor een 3e prik van het ziekenhuis waar u onder behandeling bent.

Lees meer over wie de boostervaccinatie krijgt.

Groepen die uitnodiging krijgen voor 3e prik

In de volgende gevallen krijgt u een uitnodiging voor een 3e prik:

  • u heeft een ernstige afweerstoornis; en
  • u bent onder behandeling van een medisch specialist; en
  • u bent 12 jaar en ouder.

Het RIVM maakte een lijst met groepen patiënten die de 3e prik kunnen krijgen. Het gaat om ongeveer 200.000 tot 400.000 patiënten.

Uitnodiging 3e prik in oktober 2021

U krijgt in oktober 2021 een uitnodiging voor de 3e prik van uw medisch specialist. Niet iedereen ontvangt tegelijk een uitnodiging. Het duurt enkele weken tot iedereen met een ernstige afweerstoornis een uitnodiging heeft gehad. Na uitnodiging van de medisch specialist voor een 3e vaccinatie is het mogelijk om tot uiterlijk 30 januari 2022 een afspraak te maken via de gegevens die op de uitnodiging staan. 

MRNA-vaccin op GGD-priklocatie

U haalt de 3e prik op een GGD-priklocatie. U kunt een afspraak maken of naar een locatie waar u zonder afspraak terecht kunt. De 3e prik krijgt u met een mRNA-vaccin: Moderna of BioNTech/Pfizer. Het maakt geen verschil met welk vaccin u de eerste 2 vaccinatie(s) kreeg. Er is geen verschil in effectiviteit en bijwerkingen te verwachten. Daarom is er besloten dat de vaccins gecombineerd kunnen worden. Dat heet heteroloog vaccineren.

Verschil derde prik en booster

Een 3e vaccinatie is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis onderdeel van de basisvaccinatie. Bij een deel van deze patiënten is deze 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een ander deel van deze patiënten is ook na de 3e prik nog niet goed beschermd tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen.

Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie voor de rest van de mensen.

Booster halen na 3e prik

Na een 3e vaccinatie heeft u ook nog een boostervaccinatie nodig. Omdat de 3e vaccinatie onderdeel is van de basisserie COVID-19-vaccinaties, is het van belang om daarna een boostervaccinatie te halen. Een boostervaccinatie kunt u 3 maanden na de 3de vaccinatie halen.

De 3e prik is geen booster en de CoronaCheck app registreert de 3e prik ook niet als booster.

Extra vaccinatie en coronatoegangsbewijs (of DCC)

Wanneer u een extra vaccinatie krijgt, blijft uw coronabewijs geldig. Zowel uw coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als uw coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland. Met een extra vaccinatie worden uw coronabewijzen aangevuld met deze extra vaccinatie. U hoeft dus niet opnieuw 2 weken te wachten om een geldige QR-code te krijgen. Kijk voordat u gaat reizen wel altijd naar de reisadviezen die gelden voor het land dat u bezoekt (Wijsopreis.nl).