Derde prik voor specifieke groep patiënten met ernstige afweerstoornis

Bij sommige patiënten met een ernstige afweerstoornis blijkt dat zij na de eerste twee vaccinaties niet optimaal beschermd zijn tegen corona. Zij krijgen daarom op advies van het RIVM en de Gezondheidsraad een extra prik aangeboden, als onderdeel van het huidige vaccinatieprogramma.

Het gaat naar verwachting om ongeveer 200.000 tot 400.000 patiënten (vanaf 12 jaar) met een ernstige afweerstoornis die onder behandeling zijn bij een medisch specialist. Er is door het RIVM en medisch specialisten een lijst opgesteld met de specifieke patiëntengroepen die in aanmerking komen voor deze extra prik. Een deel van deze patiënten kan hopelijk beter beschermd worden met een derde prik. De medisch specialist die hen behandelt nodigt deze patiënten vanaf oktober 2021 daarvoor uit. Niet alle mensen ontvangen gelijk een uitnodiging, dat gebeurt verspreid over enkele weken. De vaccinatie gebeurt op een GGD priklocatie met een mRNA vaccin (Pfizer, Moderna).

Lees meer over de derde prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis.

Boosterprik nu nog niet nodig

Een booster voor de algemene bevolking, als oppepper van eerdere vaccinaties, is nu nog niet nodig. Ook niet voor ouderen. Een booster is pas nodig op het moment dat de bescherming van de vaccins die in de eerste ronde zijn gegeven, naar verloop van tijd afneemt. En voordat mensen die tot de risicogroepen behoren niet meer optimaal beschermd zijn. Dat is nu niet het geval. Uit onderzoek blijkt dat de vaccins nog zeer hoge bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Ook voor ouderen – die als eerste werden gevaccineerd - is de bescherming en werkzaamheid van de vaccins is nog steeds heel hoog. Dit geldt ook voor de deltavariant van het virus.

Optimale werking van vaccins

Het RIVM houdt nauwlettend in de gaten hoe goed de coronavaccinaties blijven werken. Op dit moment bieden de vaccins nog een optimale bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte als gevolg van corona:

  • in gemiddeld 95% van de gevallen beschermt de coronavaccinatie tegen ziekenhuisopname; 92% in de leeftijdsgroep 15-49 jaar, 97% in de leeftijdsgroep 50-69 en 91% bij 70-plussers;
  • in 97% van de gevallen beschermt de coronavaccinatie tegen opname op de intensive care; 99% in de leeftijdsgroep 15-49 jaar, 97% in de leeftijdsgroep 50-69 jaar en 95% bij 70-plussers.

Als de bescherming van de vaccins naar verloop van tijd afneemt, dan is het kabinet daarop voorbereid. In samenwerking met het RIVM en de GGD-en wordt ervoor gezorgd dat een boostercampagne kan worden uitgerold. De voorbereidingen daarvoor zijn al gestart.

Verschil derde prik en booster

Een derde vaccinatie is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis onderdeel van de basisvaccinatie. Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit één of twee prikken. Daarmee is een derde prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets heel anders dan een boostervaccinatie voor mensen bij wie de bescherming tegen ernstige ziekte of sterfte door corona na de basisvaccinatie na verloop van tijd afneemt.

Extra vaccinatie en coronatoegangsbewijs (of DCC)

Wanneer u een extra vaccinatie krijgt, blijft uw coronabewijs geldig. Met een extra vaccinatie worden uw coronabewijzen aangevuld met deze extra vaccinatie. Als u al eerder volledig gevaccineerd bent, kunt u uw coronabewijs blijven gebruiken voor toegang tot voorzieningen in Nederland of om Nederland in te reizen. U hoeft dus niet opnieuw twee weken te wachten om een geldige QR-code te krijgen. Kijk voordat u gaat reizen wel altijd naar Wijsopreis.nl voor de reisadviezen die gelden voor het land dat u bezoekt.