Waar moet ik op letten in mijn gesprek met de behandelaar over de cosmetische ingreep?

Laat u goed informeren over hoe de behandeling in zijn werk gaat. En ook over de risico’s. Bij elke ingreep is het mogelijk dat er dingen mis gaan en bestaat de kans op complicaties. Dus ook bij een cosmetische ingreep.

Voorbereiding op het gesprek

Een behandelaar moet u goed informeren over de ingreep. Bijvoorbeeld hoe de behandeling gaat en wat de risico’s zijn. Bereidt u goed voor op het gesprek. U kunt hiervoor de ‘ Tips voor het gesprek met uw behandelaar’ voor een cosmetische ingreep gebruiken.

U kunt tijdens het gesprek met uw behandelaar ook de ‘3 goede vragen’ stellen.

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

Kijk op de website 3 Goede vragen hoe deze vragen u helpen bij het gesprek.

Producten cosmetische behandeling

Vraag ook naar de producten die de behandelaar gebruikt. Dit is extra belangrijk bij bijvoorbeeld (borst)implantaten, botox en fillers. Die blijven namelijk voor langere tijd in uw lichaam zitten. Een borstimplantaat gaat doorgaans 10 tot 15 jaar mee. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van infecties of allergische reacties op producten. Vraag daarom de behandelaar naar gegevens over het product, zoals fabrikant en materiaal.

Voor borstprotheses gelden vanaf 1 januari 2019 nieuwe regels. Uw behandelaar moet u vanaf die datum schriftelijk uitgebreide informatie geven over de borstprotheses.