Kan mijn behandelaar de cosmetische behandelingen uitvoeren?

Verschillende behandelaars bieden cosmetische behandelingen aan. Bijvoorbeeld artsen, huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. Cosmetische ingrepen waarbij geïnjecteerd wordt (botox en fillers) of gesneden, mogen alleen worden uitgevoerd door een arts die daarvoor bevoegd is. En ook voldoende ervaring heeft met de behandeling.

Nagaan of uw arts is opgeleid voor de cosmetische ingreep

Wilt u een behandeling laten uitvoeren door een arts? Controleer dan of uw behandelaar geregistreerd staat in het BIG-register. Een BIG-registratie geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Ook kunt u zien of er een tuchtmaatregel is opgelegd, zoals een schorsing.

Registratie van bijzondere deskundigheid

Een zorgverlener heeft bijzondere deskundigheid verkregen als hij een specialistenopleiding heeft gevolgd. Alleen personen die in het BIG-register én in het specialistenregister van de beroepsorganisatie staan, mogen een wettelijk erkende specialistentitel voeren.

Nagaan of uw arts voldoende ervaring heeft

Wilt u een cosmetische ingreep laten doen waarbij de arts injecteert (botox en fillers) of snijdt? Let dan op deze punten als u een arts kiest.

  • De arts moet niet alleen deskundig, maar ook voldoende vaardig zijn. Anders loopt uw gezondheid onverantwoorde risico's. Verdiep u dus in de vaardigheid van uw arts voor de behandeling die u wilt ondergaan. Heeft uw arts zich hiervoor voldoende bijgeschoold? Verricht hij de ingreep regelmatig?
  • Vraag ook naar patiënttevredenheid en complicaties.

Op Kiesbeter.nl kunt u de kwaliteit van zorgverleners vergelijken. Op Zorgkaartnederland.nl kunt u nagaan welke ervaringen mensen hebben met de zorgverlener.

Nagaan of de kliniek is aangesloten bij beroepsorganisatie 

U kunt voor de behandeling door een arts naar een ziekenhuis of een kliniek. Kiest u voor een kliniek? Kijk dan of de kliniek is aangesloten bij een beroepsorganisatie met een klachtenregeling.