Mag mijn behandelaar de cosmetische ingreep uitvoeren?

Verschillende behandelaars bieden cosmetische behandelingen aan. Bijvoorbeeld cosmetisch artsen, plastisch chirurgen, huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. Maar niet iedere behandelaar mag zomaar (medisch) cosmetische ingrepen uitvoeren. Zo mogen botox en fillers alleen door een bekwame arts worden ingespoten.

Controleer uw behandelaar

Iedere cosmetische behandeling heeft risico’s. Het resultaat kan tegenvallen. Maar er kunnen ook bijwerkingen optreden of littekens ontstaan. Daarom mag niet iedereen alle cosmetische ingrepen uitvoeren. Een schoonheidsspecialist mag bijvoorbeeld geen botox injecteren.
 
Injecteren en snijden zijn voorbeelden van voorbehouden handelingen. Alleen bepaalde beroepsgroepen mogen deze handelingen doen. Per beroepsgroep is vastgesteld welke voorbehouden handelingen ze mag uitvoeren. Dit staat in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). De inspectie beschouwt behandelingen met een mesogun en hyaluronpen en behandelingen met een vergelijkbare techniek als voorbehouden handelingen. 

In het BIG-register kunt u opzoeken of uw behandelaar bevoegd is om zijn of haar beroep uit te oefenen.

Bevoegdheid is nog geen bekwaamheid

Staat een arts in het BIG-register? Dan is deze bevoegd om de titel arts te voeren. Maar dit zegt niet of een arts een bepaalde behandeling goed kan uitvoeren. Dit hangt ook af van zijn ervaring. En hoeveel en welke extra opleidingen de arts heeft gevolgd (bekwaamheid). 


Vraag dit na bij uw arts. Of zoek naar ervaringen van anderen op ZorgkaartNederland.nl. Op deze website delen patiënten hun ervaringen met een behandelaar of kliniek.