Leven met dementie

Een belangrijk kenmerk van dementie is dat het verstandelijk vermogen van iemand met dementie achteruit gaat. Bijvoorbeeld iemand gaat steeds meer vergeten. Vaak is er sprake van een jarenlange ziekteverloop. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met dementie nog lange tijd mee kunnen blijven doen in de samenleving.

Meer kennis en begrip over dementie

De overheid vindt het belangrijk dat Nederlanders meer kennis krijgen dementie. En hoe zij kunnen omgaan met iemand met dementie. De overheid steunt daarom initiatieven van bedrijven en organisaties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een supermarkt die dementievriendelijk wordt. Dit gebeurt onder andere via de website Samen dementievriendelijk. Meer kennis over dementie moet ervoor zorgen dat:

  • mensen dementie eerder herkennen, bijvoorbeeld door mensen uit de omgeving of de huisarts;
  • mensen langer zelfstandig kunnen meedoen in de samenleving;
  • de zorg voor mensen met dementie verbetert;
  • mantelzorgers ontlast worden.

Wilt u dementievriendelijk worden? Of wilt u uw bedrijf dementievriendelijk maken? Bekijk dan de video Samen Dementievriendelijk.

Gratis training

Op de website samendementievriendelijk.nl kunt u een gratis training Goed omgaan met dementie volgen. In de training leert u hoe u dementie herkent. Ook krijgt u tips hoe u contact maakt met een onbekende met dementie, bijvoorbeeld in de supermarkt. 

Persoonlijk overzicht maken bij dementie

Als u of iemand in uw omgeving dementie krijgt, komt er veel op u af. Wilt u weten wat u moet regelen en waar u mogelijk recht op heeft? Vul dan een paar vragen in over dementie en krijg een persoonlijk overzicht.