Slavernijverleden

Het slavernijverleden is een zeer pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Het is belangrijk om onze geschiedenis te kennen en de pijn, de strijd en de verregaande gevolgen te herdenken.

Animatievideo over het slavernijverleden

De Rijksoverheid is zich ervan bewust dat het slavernijverleden niet te vatten is in (een video van) 2 minuten. Het is een eerste blik op ons gedeelde verleden. Hopelijk zet deze video aan tot het luisteren naar elkaars verhalen.

Herdenkingsjaar Slavernijverleden 
Het slavernijverleden is een heel pijnlijk en belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Ruim 300 jaar lang werden mensen door Nederlandse slavenhandelaren ontvoerd en in verschrikkelijke omstandigheden verscheept naar Nederlandse koloniën. Zij werden daar gedwongen om als slaven te werken op bijvoorbeeld suiker- of koffieplantages. Ook de mensen die daar woonden werden tot slaaf gemaakt.  Over dit deel van de Nederlandse geschiedenis hebben wij het te lang niet gehad. Het voelt voor sommigen misschien gek om nu nog bij een ver verleden stil te staan en actie te ondernemen. Maar mensen hebben nog dagelijks last van dit verleden. Denk bijvoorbeeld aan discriminatie en racisme. Bij het zoeken van een baan, of in het dagelijks leven. Soms gebeurt dit bewust, vaak onbewust. Pas als we beseffen dat dit verleden nog steeds mensen raakt, zien we in waar het anders moet. Dus is het belangrijk dat we er samen over leren. Dat het een plek krijgt in het onderwijs en lesmateriaal, dat we investeren in manieren om deze geschiedenis te vertellen, zoals tentoonstellingen, podcasts, documentaires en een slavernijmuseum. En dat de overheid haar beleid aanpast waar dat nodig is. Op 1 juli start het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Dan herdenken we in het hele Koninkrijk, samen met Suriname, onze gezamenlijke geschiedenis. We luisteren naar elkaars verhalen, om elkaar beter te begrijpen. Het gaat niet alleen over het leed en het verzet van toen, maar ook juist over de veerkracht van nu. Ê Zo werken we met elkaar, vanuit onze gedeelde geschiedenis, aan een gezamenlijke toekomst. Toch wel het hier, voor het brede publiek is het (nog) niet ons. Verderop introduceren we ons. In Beeld: kaart waarop duidelijk is dat de schepen van de Afrikaanse kust naar het Caribisch gebied ging. Vraag: werden mensen ook van Afrika naar het Indisch-Oceanisch gebied ontvoerd? Of werd daar voornamelijk de lokale bevolking tot slaaf gemaakt?  Goed idee qua beeld. Voor wat betreft je vraag: voornamelijk uit Azië, maar ook een deel uit (Oost) Afrika.  Essentieel om juist de weerstand en het ongemak te benoemen wat in de brede maatschappij leeft . Mensen hebben nog dagelijks last van dit verleden.