Regels voor vliegen met drones

Er zijn Europese regels voor drones. Deze regels gelden in alle landen van de Europese Unie (EU). En zorgen voor veiligheid in de lucht en op de grond. 

Nieuwe Europese regels per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 gelden nieuwe regels voor vliegen met drones in de open categegorie en de specifieke categorie

Cx-label

Per 1 januari 2024 wordt het gebruik van een drone met een Cx-label in de open categorie verplicht. Met deze markering voldoet de drone aan de Europese eisen. Het Cx-label moet duidelijk zichtbaar zijn op de drone.

Heeft uw huidige drone geen Cx-label en weegt deze 250 gram of meer, dan moet u zich houden aan de regels van de subcategorie A3. Dan moet u meer afstand houden van mensen, dieren en gebouwen.

Heeft uw huidige drone geen Cx-label en weegt uw drone minder dan 250 gram, dan verandert er niets voor u.

Remote ID

Vanaf 1 januari 2024 moeten de meeste drones in Europa ook op afstand identificeerbaar zijn (Remote ID). Deze regel geldt voor drones met een C1-, C2- en C3-label en de specifieke categorie. Dit digitale systeem laat onder andere zien van wie de drone is en vanaf welke locatie de drone bestuurd wordt. De drone zendt via wifi of bluetooth een signaal uit met deze informatie.

Regels en eisen hangen af van risico’s vlucht

Drones zijn er in allerlei soorten en maten. Ze worden op verschillende plekken en voor verschillende doelen gebruikt. Welke regels gelden, hangt af van het risico op een ongeval tijdens de vlucht.

Drones zijn ingedeeld in 3 categorieën: