Regels voor recreatief gebruik drone

De overheid wil ongelukken met drones zo veel mogelijk voorkomen. Voor een bestuurder van een drone gelden daarom regels. Een drone mag bijvoorbeeld niet hoger dan 120 meter vliegen. Vliegt u met een drone? Check dan of uw aansprakelijkheidsverzekering schade door een drone vergoed.

Regels recreatief gebruik drones

De belangrijkste regels voor recreatief gebruik van drones zijn:

  • Een particuliere drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilogram.
  • U mag niet overal vliegen met een drone. Zo mag u niet vliegen boven mensenmenigten, aaneengesloten verbouwing en gebieden rondom vliegvelden en andere no-flyzones. 
  • U moet de drone altijd kunnen zien.
  • U mag niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water vliegen.
  • U mag niet in het donker vliegen.
  • U moet altijd voorrang geven aan alle andere luchtvaartuigen, zoals vliegtuigen, helikopters en zweeftoestellen. Dit betekent dat u direct moet landen zodra u een luchtvaartuig ziet naderen. Blijf met uw drone dus ook uit de buurt van ongelukken. Dan kunnen de trauma- en politiehelikopter hun werk doen.
  • U mag voor privégebruik luchtopnamen maken met uw drone. Dit valt onder recreatief gebruik. Wel moet u rekening houden met de privacyrechten van anderen. U mag bijvoorbeeld niet in het geheim filmopnames van iemand maken. Als u iemand filmt of fotografeert moet u hem daarvan op de hoogte brengen.

 Een overzicht van alle regels staat in de Regeling modelvliegen.

Boete voor dronepiloot

Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een waarschuwing of een boete krijgen. Het is ook mogelijk dat uw drone in beslag wordt genomen. De hoogte van de boete of straf hangt af van de soort overtreding. Zo kijkt Justitie of u de drone beroepsmatig of hobbymatig gebruikte. En of u mensen in gevaar hebt gebracht. 

Verzekering voor schade drone

Voor het recreatief vliegen met een drone is een verzekering niet verplicht, maar wel belangrijk. Niet alle WA-verzekeringen dekken schade die met een drone is toegebracht. Veroorzaakt u schade met uw drone? Dan kan het slachtoffer u aansprakelijk stellen voor de schade of verwondingen. Daarom is het belangrijk dat u checkt of uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren eventuele schade dekt die uw drone aan derden toebrengt. Niet iedere aansprakelijkheidsverzekering doet dit. De schade kan soms oplopen tot een zeer hoog bedrag (tot duizenden euro’s).

Beroepsmatig gebruik drones

Als u de drone gebruikt om geld te verdienen, gelden de regels voor zakelijk gebruik van drones