Is er tijdens droogte genoeg drinkwater?

Tijdens droogte is er voldoende drinkwater beschikbaar. Drinkwaterbedrijven letten op het waterverbruik en bereiden zich voor op droogte.

Kleinere waterstraal of bruin water

Het kan zijn dat er een kleinere waterstraal uit de kraan komt. Of dat het water bruin is. Bruin water is niet schadelijk voor de gezondheid. Het ontstaat wanneer door drukverschillen in de leidingen deeltjes ijzer en mangaan loskomen uit de leidingen. IJzer en mangaan komen van nature voor in grondwater.

Drinkwaterbedrijven zorgen voor voldoende drinkwater

Alle drinkwaterbedrijven in Nederland zijn voorbereid op warme dagen en droogte. Ze houden het waterverbruik in de gaten en zorgen dat er voldoende kraanwater beschikbaar is. Dit doen zij bijvoorbeeld door genoeg water op te pompen en te zuiveren. En door waterreservoirs maximaal te vullen voor voldoende voorraad.

Ook als de droogte lang duurt, is er in het algemeen geen probleem met de drinkwatervoorziening. Er zijn grote voorraden en die worden continu aangevuld.  De natuur en landbouw hebben veel water nodig. Vergeleken daarmee is wat we nodig hebben voor drinkwater maar erg weinig. De beschikbaarheid van drinkwater komt dan ook meestal niet in gevaar.

Blijf voldoende drinken tijdens droogte

Drinkwaterbedrijven adviseren mensen wel voldoende water te blijven drinken tijdens warme dagen. Het is ook van belang daarbij te zorgen voor oudere mensen, kleine kinderen en huisdieren.

Vragen stellen aan uw drinkwaterbedrijf

Soms geven drinkwaterbedrijven afzonderlijke adviezen. Deze passen bij de lokale situatie. Kijk hoe u contact kunt opnemen met uw drinkwaterbedrijf