Kan ik via het vavo een diploma voortgezet onderwijs halen?

In het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) kun je een diploma voor het voortgezet onderwijs halen. In de richting vmbo-tl, havo of vwo. De vavo is voor mensen vanaf 18 jaar en ouder die op het voorgezet onderwijs zijn uitgevallen, gezakt of dreigen uit te vallen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen 16- en 17- jarigen hun vmbo-tl, havo of vwo afronden op het vavo.

Vavo voor 18 jaar en ouder

Iedereen vanaf 18 jaar kan via het vavo een diploma voor het vmbo-tl (theoretische leerweg), havo of vwo halen. Dat kan op sommige scholen ook in de avonduren. Zo kun je lessen volgen naast bijvoorbeeld jouw werk. Soms kun je de opleiding versneld doen. Bijvoorbeeld 2 jaar havo in 1 jaar. 

Opleidingen bij mbo-instelling en roc’s

De vavo-opleidingen kun je volgen bij mbo-instellingen (roc's). Voor informatie over een vavo-opleiding kun je contact opnemen met een mbo-instelling bij jou in de buurt.

Vavo voor 16-jarigen en 17-jarigen

Ben je 16 of 17? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden je opleiding op het vwo, havo of vmbo-tl afronden op het vavo. Bijvoorbeeld als je gezakt bent voor je eindexamen en maar een paar vakken over moet doen. Dit moet je overleggen met je middelbare school en de vavo-instelling. Je volgt namelijk wel je lessen op het vavo, maar blijft ingeschreven bij je middelbare school. De middelbare school blijft ook verantwoordelijk voor jou.