Verbinding door cultureel erfgoed

Cultureel erfgoed zorgt voor verbinding in onze maatschappij. We delen verhalen over een wijk of een stad. Over de plaats van ons land in Europa en in de wereld. De Rijksoverheid wil burgers betrekken bij behoud en ontwikkeling van cultureel erfgoed.

Digitale toegankelijkheid van cultureel erfgoed vergroten

Met behulp van digitale technieken  kunnen we op nieuwe manieren verhalen vertellen over erfgoed. Musea, bibliotheken en andere erfgoedorganisaties zetten steeds meer verzamelingen online.

Het Netwerk Digitaal Erfgoed is in 2014 ontstaan op initiatief van en met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Binnen dit netwerk ontwikkelt de erfgoedsector een landelijk digitaal stelsel. Musea koppelen hun collecties op het digitale platform Collectie Nederland en maken ze zo bereikbaar voor bezoekers.

Canon van Nederland vertelt gedeelde geschiedenis

Het kabinet vind het belangrijk dat historische plaatsen die het verhaal van onze geschiedenis vertellen, zichtbaar en toegankelijk zijn. De Canon van Nederland biedt hiervoor een leidraad. De Canon belicht de geschiedenis van ons land in vijftig vensters. Belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen laten samen het verhaal van Nederland zien. De Canon is te zien en te beleven in het Nederlands Openluchtmuseum. En via topstukken uit de andere Canonmusea.

Ondersteuning van vrijwilligers

Vrijwilligers zijn hard nodig voor het onderhoud en de waardering van cultureel erfgoed. Door hun kennis en inzet zorgen zij dat cultureel erfgoed toegankelijk en interessant is voor zoveel mogelijk mensen. De Rijksoverheid wil hen daarom de kans geven zich verder te ontwikkelen. Er zijn vrijwilligersregelingen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Mondriaan Fonds. De ErfgoedAcademie, de Nationale Monumentenorganisatie en Nederland Monumentenland hebben een e-learning-programma om de inhoudelijke en praktische kennis van erfgoedvrijwilligers te vergroten. Het doel is om erfgoedvrijwilligers en erfgoedorganisaties zo goed mogelijk te ondersteunen. Op initiatief van het kabinet reikt Stichting Nederland Monumentenland jaarlijks de Erfgoedvrijwilligersprijs uit.

Steun aan burgerinitiatieven voor cultureel erfgoed

Groepen burgers die betrokken zijn bij cultureel erfgoed, bijvoorbeeld door onderhoud, dragen bij aan de waarde ervan voor de maatschappij. Dat staat in het Europese Verdrag van Faro. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoekt hoe deze initiatieven het beste steun kunnen krijgen.

Cultureel erfgoed in het onderwijs

Via het onderwijs komen alle kinderen in aanraking met cultureel erfgoed. Het kabinet wil graag dat cultuuronderwijs een vast onderdeel is van het lesprogramma op basisscholen en middelbare scholen. Teams van schoolleiders en leraren ontwikkelen materiaal voor een nieuw lesprogramma voor kunst en cultuur. Cultureel erfgoed vormt een rijke bron voor verschillende vakken, van aardrijkskunde en geschiedenis tot talen. Scholen en musea moeten goed samenwerken om kinderen en jongeren het cultureel erfgoed te laten beleven.