Werkgevers stimuleren fietsgebruik medewerkers

De overheid wil via de werkgever mensen stimuleren om op de fiets naar het werk te komen. Dit heet de werkgeversaanpak. De Fietsmissie 'Kies de fiets' heeft tot doel om 10% meer medewerkers op de fiets te krijgen.

Werkgeversaanpak fiets

Ook werkgevers hebben er veel aan als hun medewerkers op de fiets naar het werk komen. Medewerkers die fietsen voelen zich gelukkiger, zijn fitter en minder vaak ziek. Vaak scheelt het ook in parkeerkosten voor het bedrijf.

De overheid stimuleert werkgevers daarom om te zorgen voor goede fietsvoorzieningen. En om een kilometervergoeding te geven voor fietsers. Net als voor autoforensen mogen werkgevers fietsers een kilometervergoeding geven tot € 0,22 per kilometer (belastingvrij).

Per 1 januari 2020 heeft de overheid het ook fiscaal aantrekkelijker gemaakt voor mensen om met een fiets van de zaak naar het werk te gaan.

Kies de fiets

De Fietsmissie 'Kies de fiets' roept alle grote en kleine werkgevers in Nederland op zich in te zetten om 10% meer medewerkers op de fiets te krijgen. Hoe dit in de praktijk werkt, laten de 15 fietsambassadeurs zien. Deze werkgevers vertegenwoordigen diverse sectoren. Zij laten zien hoe je als werkgever medewerkers stimuleert te fietsen en wat daarvan de voordelen zijn. De Fietsmissie ‘Kies de fiets’ is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Fiscale regelingen en fietsvoorzieningen

De ervaring leert dat medewerkers kiezen voor de fiets omdat ze zich daardoor gezond en fit voelen. Daarnaast helpen de juiste fiscale regelingen en goede fietsvoorzieningen ook bij de motivatie. Voorbeelden zijn:

  • kilometervergoedingen;
  • belastingvoordelen bij de aanschaf van een fiets;
  • een goede stalling;
  • laadpalen voor elektrische fietsen;
  • douches;
  • fietsenmakers op kantoor.

Tips en toolkit voor werkgevers

Werkgevers die zich in willen spannen om 10% meer medewerkers op de fiets te krijgen, kunnen terecht op daszogefietst.nl. Hier vinden werkgevers goede voorbeelden, praktische ondersteuning en verwijzingen naar regionale programma’s.

Video: Wat doen de fietsambassadeurs?

Het wordt steeds drukker in het verkeer. Vooral in en rond onze steden. De helft van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer. De fiets is daarvoor een goed alternatief. Fietsen is gezond, gemakkelijk en goed voor het milieu. Daarom willen we 200.000 extra forenzen op de fiets. Door extra stallingen, fietsroutes en financiële prikkels voor werknemers. Samen met de fietsambassadeurs pakken we deze uitdaging aan. 

Meer informatie: www.defietsambassadeurs.nl. 

Vergroot afbeelding Op de fiets naar het werk