Samenwerking bij aanpak fouten en fraude in de zorg

De Rijksoverheid werkt nauw samen met de zorgsector. Het doel hiervan is om fouten en fraude bij betalingen in de zorg tegen te gaan. Ook ondersteunt het Rijk gemeenten bij hun taken op dit gebied. 

Taskforce Integriteit Zorgsector

Bij de aanpak van fouten en fraude in de zorgsector heeft de Taskforce Integriteit Zorgsector een sturende rol. Het is een samenwerkingsverband van de Nederlandse Zorgautoriteit, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, het Centrum Indicatiestelling Zorg, de Sociale Verzekeringsbank, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De samenwerking vindt plaats binnen een convenant. Hierin zijn afspraken gemaakt over de manier waarop de organisaties samenwerken aan de bestrijding van zorgfraude.

Rijksoverheid ondersteunt gemeenten bij fouten en fraude Wmo en Jeugdwet

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning 2015) en de Jeugdwet. Dit betekent ook dat gemeenten de verantwoordelijkheid hebben om daarbij fouten te voorkomen en overtreders op te sporen. Dit doen zij samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Kennisontwikkeling en ondersteuning in de praktijk zijn de belangrijkste onderdelen in de ondersteuning van gemeenten door de Rijksoverheid.

De minister voor Langdurige Zorg en Sport gaf in 2022 een subsidie van bijna € 1,7 miljoen voor de proeftuinen Aanpak zorgfraude. De regio’s Twente en Hart van Brabant startten met de proeftuinen. Deze hebben als doel om in 3 jaar werkwijzen en instrumenten te ontwikkelen. De proeftuinen moeten met succes bijdragen aan de bestrijding van zorgfraude in de 2 regio’s. De VNG zorgt er daarna voor dat alle gemeenten deze werkwijzen en instrumenten kunnen gebruiken.