Waarom keert Nederland niet terug naar de gulden?

Uit de euro stappen klinkt eenvoudig, maar het brengt grote risico’s met zich mee en kost veel geld. Als Nederland de gulden weer invoert, worden de Nederlandse producten te duur voor andere landen. De export, de belangrijkste inkomstenbron van Nederland, loopt dan terug en Nederland verliest dan veel inkomsten en banen.

Euro is goed voor de export

Onder andere door de euro is de export binnen Europa gemakkelijker geworden. Ondernemers hoeven zich nu niet meer druk te maken over wisselkoersen en hebben geen omwisselkosten. Dit is gunstig voor Nederlandse bedrijven en daarmee voor Nederland.

Ook voorkomt een gemeenschappelijke munt als de euro dat een ander land in de Europese Unie zijn munt in waarde laat dalen. Door een goedkopere munt worden de exportproducten van dat land goedkoper. Dit is nadelig voor de Nederlandse export.

Nederland is een exportland

De Nederlandse economie is sterk afhankelijk van de export. Nederland verdient veel geld met exporteren en er zijn ook veel banen in de export. Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagenchauffeurs, mensen die in de haven werken of in de tuinbouw. Als Nederland de (dure) gulden invoert, zal de export veel minder worden.

Aanpassingen aan de gulden kost geld

Gaat Nederland terug naar de gulden? Dan kost het veel geld om praktische zaken weer aan te passen aan de gulden. Denk aan geldautomaten en kassa’s, maar ook wetgeving.