Aanpak vervalste medicijnen

Vervalste geneesmiddelen worden vooral aangeboden via internet, door illegale aanbieders. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport (VWS) wil deze handel en het gebruik van vervalste medicijnen aanpakken. Bijvoorbeeld door een logo, waardoor betrouwbare online aanbieders van medicijnen makkelijker te herkennen zijn. En door goede samenwerking van alle betrokken partijen, ook internationaal.

Medicijnen die nagemaakt worden, zijn bijvoorbeeld:

 • erectiemiddelen;
 • slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen;
 • middelen tegen depressie (antidepressiva);
 • sterke pijnstillers;
 • afslankmiddelen.

Kwaliteit bewaken en valse medicijnen tegenhouden

Vervalste geneesmiddelen moeten niet terechtkomen bij legale aanbieders van medicijnen. 

Daarom zijn een aantal maatregelen genomen om valse medicijnen en grondstoffen buiten de productie, verspreiding en aflevering van betrouwbare medicijnen te houden. Onder andere door:

 • een logo voor websites die betrouwbare geneesmiddelen aanbieden;
 • veiligheidskenmerken op de verpakking van receptmedicijnen.
Vergroot afbeelding logo van website online aanbieders medicijnen.nl
op donkere achtergrond
Vergroot afbeelding logo website onlijne aanbieder medicijnen.nl met rand
op lichte achtergrond

Logo voor online aanbieders van medicijnen

Online aanbieders van geneesmiddelen moeten zich aanmelden bij de overheid. In Nederland is dat bij het CIBG, een uitvoeringsorganisatie van VWS. Het CIBG controleert de online aanbieder. Verkoopt hij geneesmiddelen die hij wettelijk mag verkopen? Dan wordt de aanbieder opgenomen in het overzicht op de website www.aanbiedersmedicijnen.nl. De aanbieder moet dan het Europese logo op zijn website plaatsen. Links de 2 varianten van het logo zoals dat in Nederland wordt gebruikt.

De consument klikt op het logo en komt zo terecht op de website www.aanbiedersmedicijnen.nl. De online aanbieder moet in de aanbiederslijst op deze website staan. Op deze aanbiederslijst staat ook welke medicijnen hij mag verkopen.

 

Veiligheidskenmerken

Sinds 9 februari 2019 moeten receptgeneesmiddelen 2 veiligheidskenmerken hebben.

 • een unieke code

  De apotheker controleert in een systeem of de code daarin voorkomt, voordat hij het medicijn aan de patiënt meegeeft. Zo controleert hij of het middel niet vervalst is.
 • een antisabotagekenmerk

  De fabrikant zet dit op de verpakking. Een voorbeeld hiervan is een (hologram) sticker. Zo kan de apotheker controleren of er niet met de verpakking is geknoeid.

Meer aandacht voor risico’s van vervalste geneesmiddelen

Consumenten en zorgverleners weten niet altijd dat er vervalste geneesmiddelen worden aangeboden. Bijvoorbeeld via internet. En wat de risico’s van die middelen zijn. Het ministerie van VWS pakt dit aan door:

 • campagnes voor consumenten

  Het ministerie van VWS geeft informatie over de risico’s van medicijnen bestellen via internet. En ook duidelijke aanwijzingen hoe consumenten betrouwbare aanbieders van illegale aanbieders kunnen onderscheiden.
 • informatie voor arts en apotheker

  Het ministerie van VWS laat het IVM (Het instituut voor verantwoord geneesmiddelengebruik) informatie ontwikkelen voor artsen en apothekers. Daarmee kunnen zij  gezondheidsklachten die door vervalste medicijnen veroorzaakt zijn, beter herkennen.

Ook doet het RIVM in opdracht van VWS onderzoek naar de omvang van het gebruik van vervalste geneesmiddelen. En naar de schade die dit gebruik veroorzaakt. De resultaten worden onder zorgverleners verspreid via publicaties in vakbladen en presentaties.