Welke regels gelden voor de studiekeuzecheck?

Je hebt recht op een studiekeuzecheck als je je op uiterlijk 1 mei aanmeldt voor een opleiding aan universiteit of hogeschool. Met een studiekeuzecheck toets je of een opleiding goed bij je past. Een hogeschool of universiteit kan jou ook verplichten om een studiekeuzecheck te doen.

Studiekeuzecheck vaak verplicht

Studenten moeten aan een studiekeuzecheck meedoen als de hogeschool of universiteit dat verplicht stelt. Na aanmelding voor een opleiding kun je een studiekeuzecheck doen. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Op hun beurt moeten instellingen een studiekeuzecheck aanbieden als de student erom vraagt. Hoe de studiekeuzecheck eruit ziet, verschilt per hogeschool of universiteit. Het kan gaan om:

  • een gesprek met iemand van de opleiding;
  • proefstuderen;
  • het invullen van een digitale vragenlijst.

Studiekeuzecheck bij verandering aanmelding na 1 mei

Heb je je op uiterlijk 1 mei aangemeld voor een studie, maar meld je je na die datum aan voor een andere studie? Dan kan de nieuwe opleiding je verplichten tot een studiekeuzecheck.

Meld je snel aan voor de nieuwe opleiding. Dan is er nog tijd voor de studiekeuzecheck voordat de opleiding begint op 1 september. Opleidingen kunnen namelijk weigeren je in te schrijven als je niet mee hebt gedaan aan een studiekeuzecheck. Informeer hiernaar bij de opleiding van je keuze.