Hoeveel kan ik maximaal lenen voor mijn koopwoning?

Wat u maximaal kunt lenen voor de aankoop van een woning, wordt bepaald door de hoogte van uw inkomen en de waarde van uw koophuis.

Maximale hoogte hypotheek ten opzichte van de waarde koophuis

Hoeveel u kunt lenen, hangt onder andere af van de waarde van uw koophuis. U kunt een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van het huis. U kunt dus niet meer lenen dan het huis waard is. Een taxateur stelt de waarde vast.

Maximale hoogte hypotheek ten opzichte van inkomen

Naast de waarde van het koophuis zijn er regels over de maximale hoogte van de hypotheek ten opzichte van uw inkomen. Deze regels worden ieder jaar opnieuw wettelijk vastgesteld.

De maximumhoogte van de hypotheek hangt verder af van de door u gekozen rentevastperiode en het rentepercentage. Ook wordt rekening gehouden met andere financiële verplichtingen. Bijvoorbeeld een leasecontract, persoonlijke lening of studieschuld. U bent wettelijk verplicht om al uw financiële verplichtingen te melden bij het aanvragen van een hypotheek.

Hogere lening mogelijk bij energiebesparende maatregelen

U heeft als huizenkoper en huiseigenaar mogelijk recht op een hogere hypotheek als u energiebesparende maatregelen neemt.

Persoonlijk overzicht hypotheek afsluiten

Wilt u weten wat u moet doen als u een hypotheek wilt afsluiten? Vul de vragen in over hypotheek afsluiten. U krijgt een persoonlijk overzicht.