Wat moet ik doen als ik denk dat ik de apenpokken (monkeypox) heb?

Neem contact op met uw huisarts of een soapoli als u symptomen heeft die lijken op apenpokken. Zoals blaasjes op uw gezicht, anus of geslachtsdeel. Bel ook de huisarts of soapoli als u in de afgelopen 3 weken nauw contact had met iemand met de apenpokken. 

Virusinfectie met meestal milde klachten

Apenpokken (monkeypox) is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. In Nederland is de ziekte vastgesteld op 20 mei 2022. Artsen zijn verplicht nieuwe besmettingen van apenpokken te melden bij het RIVM om verspreiding te voorkomen.

Symptomen van monkeypox (apenpokken) 

De ziekte begint meestal met:

  • koorts
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • gezwollen lymfeklieren
  • rillingen
  • moeheid

Enkele dagen na de koorts krijgt u uitslag met blaasjes. Deze uitslag begint meestal in het gezicht en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. De blaasjes drogen uiteindelijk uit.

Blaasjes bij kinderen vaak waterpokken

Kleine kinderen met blaasjes hebben bijna altijd waterpokken. U hoeft voor kleine kinderen geen contact op te nemen met uw huisarts. Neem wel contact op met uw huisarts als u in de afgelopen 3 weken in West- en Midden-Afrika was. Of als u de afgelopen 3 weken contact had met iemand waarbij apenpokken is vastgesteld.

De Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft meer antwoorden op vragen als u mogelijk apenpokken heeft

RIVM geeft informatie 

De Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft informatie over de apenpokken en antwoorden op veelgestelde vragen. Bijvoorbeeld over de symptomen en klachten, behandeling en quarantaine