Wat moet ik doen als ik denk dat ik mpox heb?

Neem contact op met uw huisarts of een soapoli als u symptomen heeft die lijken op mpox. Zoals blaasjes op uw gezicht, anus of geslachtsdeel. Bel ook de huisarts of soapoli als u in de afgelopen 3 weken nauw contact had met iemand met mpox. 

Naam ziekte aangepast van apenpokken (monkeypox) naar mpox

Sinds november 2022 heet de ziekte geen apenpokken of monkeypox meer, maar mpox. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dit besloten, omdat de organisatie klachten kreeg dat de oude termen stigmatiserend en discriminerend waren. Zie ook het (Engelstalige) nieuwsbericht van de WHO over de naamswijziging van de ziekte apenpokken (monkeypox)

Virusinfectie met meestal milde klachten

Mpox is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. In Nederland is de ziekte vastgesteld op 20 mei 2022. Artsen zijn verplicht nieuwe besmettingen van mpox te melden bij het RIVM.

Symptomen van mpox

De ziekte begint meestal met:

  • koorts
  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • gezwollen lymfeklieren
  • rillingen
  • moeheid

Enkele dagen na de koorts krijgt u uitslag met blaasjes. Deze uitslag begint meestal in het gezicht en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. De blaasjes drogen uiteindelijk uit.

Blaasjes bij kinderen vaak waterpokken

Kleine kinderen met blaasjes hebben bijna altijd waterpokken. U hoeft voor kleine kinderen geen contact op te nemen met uw huisarts. Neem wel contact op met uw huisarts als u in de afgelopen 3 weken in West- en Midden-Afrika was. Of als u de afgelopen 3 weken contact had met iemand waarbij mpox is vastgesteld.

De Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft meer antwoorden op vragen als u mogelijk mpox heeft

RIVM geeft informatie 

De Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft informatie over mpox en antwoorden op veelgestelde vragen. Bijvoorbeeld over de symptomen en klachten, behandeling en quarantaine