Wanneer heb ik een Amerikaans identificatienummer (SSN/TIN) nodig bij mijn belastingaangifte?

U moet mogelijk belastingaangifte in de VS doen als u naast Nederlander ook Amerikaan bent. U heeft dan een Amerikaans identificatienummer (SSN/TIN) nodig. Dit nummer gebruikt u voor uw Amerikaanse aangifte en geeft u op bij uw Nederlandse bank. 

Lees voor meer informatie de veelgestelde vragen van toeval-Amerikanen.

Afspraak tussen de VS en Nederland

Uw bank moet uw gegevens delen met de Belastingdienst. En die deelt uw gegevens met de Amerikaanse belastingdienst (IRS). Deze afspraak hebben de VS met Nederland gemaakt om belastingfraude tegen te gaan. 

Zonder SSN/TIN kan de bank uw Nederlandse rekening beëindigen. Omdat de bank daarmee niet voldoet aan de Amerikaanse FATCA wetgeving. De banken hebben toegezegd dat zij in 2021 geen rekeningen beëindigen bij het ontbreken van een SSN/TIN. 

Uitwisselen financiële gegevens met de VS

Als u naast Nederlander ook Amerikaan bent, moet u misschien uw financiële gegevens uitwisselen met de VS. U doet dan belastingaangifte in Nederland en in de VS. Zelfs als u het grootste deel van uw leven in Nederland woont en daar belasting betaalt.

U betaalt geen dubbele belasting over dezelfde inkomsten. Lees meer over uitwisseling financiële gegevens met de VS op de website van de Belastingdienst.

SSN/TIN opgeven bij Nederlandse bank

Volgens de Amerikaanse FATCA wet moeten banken gegevens van toeval-Amerikanen delen met de IRS. Waaronder het Amerikaanse Social Security Number (SSN/TIN). Dit Amerikaanse identificatienummer lijkt op het Nederlandse BSN. De IRS gebruikt het nummer om uw Amerikaanse belastingaangifte te controleren. 

Nederland heeft met de VS afgesproken dat de banken de informatie niet zelf delen met de VS. Maar dat dit via de Belastingdienst gebeurt. Lees meer over de afspraken met de VS in de Kamerbrief beantwoording Kamervragen FATCA

Banken kunnen rekeningen beëindigen bij gebrek aan SSN/TIN

Als u geen SSN/TIN hebt en dat niet aanvraagt, kan de bank uw rekening beëindigen. Zonder SSN/TIN kan de bank namelijk niet alle verplichte gegevens aan de Belastingdienst doorgeven. En voldoet de bank niet aan de FATCA-regelgeving. 

De banken hebben toegezegd dat zij in 2021 geen rekeningen beëindigen vanwege het ontbreken van een SSN/TIN. Wanneer u in de aanvraagprocedure zit van een SSN/TIN meld dit dan bij uw bank. Zo voorkomt u dat de bank ook na 2021 tot maatregelen overgaat. Hetzelfde geldt wanneer u zich in de procedure bevindt om afstand te doen van uw Amerikaanse nationaliteit. Neem bij vragen contact op met uw bank. 

Aanvragen SSN/TIN

U vraagt online een SSN/TIN aan via het Federal Benefits Unit (website in het Engels) in Dublin. U ontvangt dan een formulier waarmee u ook toegang heeft tot de maandelijkse SSN-inloopdag in Amsterdam. 

Voor de aanvraag van een SSN/TIN heeft u onder andere uw Amerikaanse geboortebewijs nodig. Veel toeval-Amerikanen hebben dat niet. Als dat ook voor u geldt, bestaat de mogelijkheid om het geboortebewijs aan te vragen in uw geboortestaat. U moet dan met documenten laten zien dat u al een tijd in Nederland woont. Op de website van de Amerikaanse ambassade vindt u informatie over (hulp bij) de aanvraagprocedure (website in het Engels). 

Stappen om afstand te doen van uw Amerikaanse nationaliteit

Als u als Nederlandse Amerikaan afstand wilt doen van uw Amerikaanse nationaliteit:

 • Vraagt u een Certificate of Loss Nationality (CLN) (website in het Engels) aan bij het Amerikaanse Consulaat.
  Dat kan alleen voor uzelf en als u meerderjarig bent.
  U heeft voor de aanvraag geen SSN/TIN nodig.
  Na de aanvraag van uw CLN ontvangt u een bewijs.
  Lever het bewijs in bij uw bank om te voorkomen dat deze uw rekening stopzet.
 • Het consulaat plant een afspraak met u in om uw Amerikaanse nationaliteit in te trekken. 

Let op: het kost $ 2.350 om afstand te doen van de Amerikaanse nationaliteit. Daarnaast moet u evengoed voor 1 keer aangifte doen over de laatste 5 belastingjaren. De IRS controleert mogelijk of u dit gedaan heeft. Die controle kan gevolgen hebben als u in de toekomst naar de VS reist.

Amerikaanse belastingschuld vervalt 

U hoeft geen belastingschuld te betalen als:

 • uw belastingschuld over de laatste 5 jaren minder dan $ 25.000 is;
 • en uw vermogen onder de $ 2.000.000 is. 

Op de website van de IRS vindt u meer informatie over Amerikaanse belastingschuld bij toeval-Amerikanen (website in het Engels).