Wat is groen sparen in een groenfonds?

Als spaarder of belegger kunt u geld inleggen in een groenfonds. U krijgt een lagere vergoeding van de bank, maar heeft wel een belastingvoordeel. De bank kan met geld uit een groenfonds een lagere rente geven aan groenprojecten. Bijvoorbeeld duurzame energieprojecten, duurzame gebouwen, biologische landbouwbedrijven en natuurontwikkelingsprojecten. Groenprojecten hebben een groenverklaring nodig.

Groen beleggen en belastingvoordeel

Spaart u in een groenfonds? Dan krijgt u belastingkorting. Dit is de zogeheten korting voor maatschappelijke beleggingen. Zo mag u in 2019 tot een bedrag van € 58.540 (was € 57.845 in 2018) groen sparen. U betaalt hierover geen vermogensrendementheffing. Bovendien krijgt u een korting op uw inkomstenbelasting. Heeft u in 2018 een fiscale partner? Dan is de gezamenlijke vrijstelling maximaal € 117.080 (was € 115.690 in 2018).

Groenproject en groenverklaring

Banken met een groenfonds financieren alleen projecten met een groenverklaring. Met een groenverklaring kunnen ondernemers goedkopere financiering krijgen. Organisaties en bedrijven met een groenproject gaan voor zo'n verklaring naar 1 van deze banken. Het groenfonds van die bank vraagt vervolgens de groenverklaring aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).