Heeft de energietoeslag gevolgen voor mijn andere toeslagen?

Voor de meeste mensen heeft de energietoeslag geen gevolgen voor andere toeslagen. En ook niet voor een uitkering. De energietoeslag 2022 en 2023 wordt niet meegeteld als inkomen. Door het ontvangen van energietoeslag gaan andere toeslagen of uitkeringen dus niet omlaag. Maar er is één situatie waarin de energietoeslag wel gevolgen kan hebben: als u het geld niet gebruikt. Bijvoorbeeld als u de toeslag op een spaarrekening zet. Dan heeft u meer spaargeld. De overheid noemt dat vermogen. Als uw vermogen boven een bepaald bedrag komt, kan dat wel gevolgen hebben voor toeslagen en uitkeringen.

Energietoeslag telt niet als inkomen

Bij de huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag kijken ze naar uw inkomen. De energietoeslag 2022 en 2023 telt niet mee als inkomen. De energietoeslag heeft geen gevolgen voor de hoogte van uw inkomen.

Energietoeslag heeft mogelijk gevolgen voor vermogen

Bij de huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag kijken ze naar uw vermogen (spaargeld). De energietoeslag 2022 en 2023 kan soms gevolgen hebben voor uw vermogen. Bijvoorbeeld, als u de energietoeslag op de spaarrekening zet. Het verschilt per toeslag hoeveel vermogen (spaargeld) u mag hebben.