Heb ik een brevet nodig voor ballonvaren, zweefvliegen, schermvliegen en deltavliegen?

Om te mogen ballonvaren, zweefvliegen, schermvliegen en deltavliegen, heeft u een brevet nodig. Ook moet u medisch zijn goedgekeurd.

Brevet ballonvaart

In Nederland zijn er 2 brevetten voor de ballonvaart: het Balloon Pilot License (BPL) en het Commercial Pilot License (CPL). Voor beide brevetten moet u een theorie-examen en een praktijkexamen doen.

Brevet zweefvliegen

Om zonder instructeur te mogen zweefvliegen, moet u het brevet Glider Pilot License (GPL) hebben. U moet voor het GPL een theorie-examen en een praktijkexamen doen.

Brevet schermvliegen of parapenten

Om te mogen schermvliegen of parapenten heeft u het schermvliegbrevet 2 of 3 nodig. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) geeft dit brevet af. U krijgt het brevet als u slaagt voor de theorie- en praktijkexamens. 

Op de website van de KNVvL vindt u de praktijkeisen en de exameneisen voor het schermvliegbrevet. U vindt hier ook de voorwaarden en regels voor het schermvliegen.

Brevet zeilvliegen of deltavliegen

U heeft een zeilvliegbrevet nodig als u in Nederland wilt zeilvliegen of deltavliegen. De KNVvL geeft dit brevet af. Om het brevet te krijgen moet u examen doen en voldoen aan de eisen die de KNVvL stelt.

Op de website Zeilvliegen.nl vindt u informatie over de eisen en de examens voor zeilvliegen of deltavliegen. Ook staan hier de formulieren om het examen zeilvliegen aan te vragen.