Mag ik een security scan weigeren?

De security scan is een apparaat om te controleren of iemand verdachte voorwerpen bij zich draagt. U mag weigeren om door de security scan te gaan. Een beveiligingsbeambte fouilleert u dan daarvoor in de plaats. Op de luchthaven Schiphol staan meerdere security scans.  

Werkwijze security scan

U stapt in de security scan en gaat met uw armen omhoog staan. De computer analyseert de beelden. Naast de security scan staat een beeldscherm waarop een beveiligingsbeambte een eenvoudig poppetje ziet. Dit poppetje geeft met kleuren aan of u extra gefouilleerd moet worden.

Locaties security scans

Op de luchthaven Schiphol staan security scans bij alle gates waarvandaan vluchten naar de Verenigde Staten (VS) vertrekken. En op de overgang tussen het Schengengebied en de internationale lounge. Een beveiligingsbeambte controleert u op deze plaatsen met de scan.

Beveiligingsmiddel tegen terrorisme

De security scan kan voorwerpen opsporen die mensen op hun lichaam dragen. De scan is in staat om, naast metalen voorwerpen, die de metaaldetectie poort vindt, ook andere voorwerpen op te sporen.

De security scan is een aanvullende beveiligingsmaatregel om terrorisme tegen te gaan.