Wat mag ik meenemen in mijn handbagage in het vliegtuig?

Binnen de Europese Unie gelden regels voor wat er mee mag in uw handbagage in het vliegtuig. Deze regels voor handbagage gelden voor alle vliegtuigpassagiers.

Vloeistoffen en gels in handbagage

Vloeistoffen, gels, crèmes, zalfjes, pasta’s en spuitbussen mag u alleen in uw handbagage meenemen onder de volgende voorwaarden:

  • U mag 1 liter aan vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van elk 100 milliliter. Kleinere of aangebroken verpakkingen mogen uiteraard ook. 
  • De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn.
  • U mag per persoon maximaal 1 plastic 1-literzakje meenemen.

Medicijnen en babyvoeding in handbagage

Er mag meer dan 100 milliliter medicijnen en babyvoeding in uw handbagage zitten:

  • Neemt u medicijnen mee? Dan moet u op verzoek een doktersrecept kunnen overhandigen of kunnen aantonen dat de medicijnen op naam staan. Voor de douanecontrole in het buitenland is het verstandig een Engelse versie van het doktersrecept mee te nemen.
  • Vloeibare babyvoeding mag u alleen in uw handbagage hebben als uw baby meereist. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kunt u in het vliegtuig gekookt water krijgen.

Aankopen op de luchthaven en aan boord

Artikelen die u heeft gekocht op de Europese luchthaven mogen mee in uw handbagage. Vloeistoffen en gels worden door de winkel of aan boord verpakt in een speciale verzegelde tas. De vloeistoffen en gels moeten gekocht zijn op de dag van uw vliegreis.

Moet u overstappen? Dan mag u de verzegeling op de tas pas verbreken als u op uw eindbestemming bent aangekomen.

Twijfel over spullen in handbagage

Twijfelt u of spullen mee mogen in uw handbagage? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij. Vragen over chemische en ontvlambare stoffen stelt u aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).