Wat is het bindend studieadvies in het mbo?

Als je begint aan een mbo-opleiding, krijg je in het eerste jaar een bindend studieadvies (BSA). Dit is een advies om door te gaan of te stoppen met de opleiding. Als het advies negatief is, moet je met de opleiding stoppen.

Gesprekken studievoortgang mbo-opleiding

Tijdens de opleiding heb je gesprekken over jouw studievoortgang. Zo’n gesprek gaat over:

 • hoe de opleiding bevalt;
 • wat er goed gaat;
 • hoe jouw studievoortgang is;
 • waar meer begeleiding nodig is.

Het bindend studieadvies krijg je tussen 9 maanden en 12 maanden na de start van je opleiding. Een bindend studieadvies kan positief of negatief zijn. Een negatief advies kan nooit als een verrassing komen. Als het niet goed gaat, krijg je eerst een schriftelijke waarschuwing. Je krijgt ook de tijd om je studieresultaten te verbeteren.

Positief of negatief studieadvies

Een bindend studieadvies kan positief of negatief zijn:

 • Positief advies
  Je hebt goede resultaten en je kunt je opleiding gewoon vervolgen. Het positieve studieadvies kan wel extra aandacht vragen voor een bepaald onderdeel van de opleiding
   
 • Negatief advies
  Als je studieresultaten niet voldoende zijn, krijg je een negatief studieadvies. Je moet dan met de opleiding stoppen. De mbo-school kan je begeleiden naar een andere opleiding of adviseren het onderwijs te verlaten. Ben je onder de 18 en volg je een entreeopleiding? Dan moet de school je een andere, beter passende entreeopleiding bieden. Een mbo-school mag je als je onder de 18 jaar bent niet weigeren voor een andere opleiding.