Bijdrage circulaire economie aan de klimaatopgave - Beleidsmaatregelen en actualisatie kwantificering reductie broeikasgas

Het rapport onderzoekt de potentiële bijdrage van het huidige Circulaire Economie-beleid ten opzichte van de klimaatopgave.

Bijdrage circulaire economie aan de klimaatopgave - Beleidsmaatregelen en actualisatie kwantificering reductie broeikasgas (PDF | 76 pagina's | 1,5 MB)

De belangrijkste conclusies uit het rapport luiden als volgt:

  • Er is een duidelijke, significante en aanvullende bijdrage van het in recente jaren geformuleerde beleid voor Circulaire Economie (CE) mogelijk.
  • De netto additionele bijdrage volgens de voorschriften van het UNFCCC wordt geschat op 9,2 Mton, met een onzekerheidsmarge van 1,0 Mton. De 2,0 Mton die circulair beleid volgens de lopende klimaatafspraken is beoogd bij te dragen zijn onderdeel van de berekende 9,2 Mton . Dit betekent dat circulaire maatregelen potentieel 7,2 Mton CO2-reductie kunnen realiseren, additioneel aan het nationale klimaatbeleid.
  • Daarnaast is er door het circulaire economische beleid in Nederland een effect op ketenemissies van de onttrekking van grondstoffen en/of afvalverwerking in het buitenland. Het gaat hierbij om een bijdrage van 4,9 Mton. Deze reducties in de keten mogen niet volledig bij de emissies op Nederlands grondgebied worden opgeteld conform de voorschriften van de UNFCCC.