Rapportage Verkenning ervaringen en behoeften Nederlanders met een dubbele nationaliteit

Een verkenning naar ervaringen en behoeften van Nederlanders met een dubbele nationaliteit. De verkenning is gehouden onder 25 Nederlanders met een dubbele nationaliteit.

Rapportage Verkenning ervaringen en behoeften Nederlanders met een dubbele nationaliteit

Er zijn Nederlanders die naast de Nederlandse nationaliteit ook nog een andere nationaliteit hebben. Soms is dit gewenst, maar er zijn ook Nederlanders die afstand zouden willen doen van de andere nationaliteit. Helaas is dit niet altijd mogelijk vanwege wet- en regelgeving van het land van de andere nationaliteit.

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Diversion een verkennend onderzoek uitgevoerd naar ervaringen met het hebben van een dubbele nationaliteit. Deze verkenning laat zien dat ervaringen met een dubbele nationaliteit verschillen van persoon tot persoon. Maar ook gedurende het leven van een persoon kan het hebben van een dubbele nationaliteit op verschillende momenten anders worden ervaren. Onderwerpen die meespeelden in de beleving, zijn onder andere levensfase, migratiegeschiedenis, ervaringen van uitsluiting en discriminatie en actualiteiten in beide landen. De verkenning laat ook zien dat het een onderwerp is dat niet altijd makkelijk is voor mensen om te bespreken. Naast juridische en feitelijke componenten, spelen er ook emotionele componenten en veiligheidscomponenten een belangrijke rol. Bovenal kwam naar voren dat het van groot belang is dat mensen die het betreft, maar ook mensen met één nationaliteit, professionals en ambtenaren bewust zijn van wat het hebben van een dubbele nationaliteit kan betekenen, waar je terecht kan voor informatie en wat dit betekent voor je rechtszekerheid.