Terughalen en identificeren slachtoffers vlucht MH17

Op 17 juli 2014 stortte vlucht MH17 neer. De stoffelijke resten van de slachtoffers zijn teruggebracht naar Nederland. Inmiddels zijn 296 slachtoffers geïdentificeerd, 2 slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijft zich inzetten voor de identificatie van alle slachtoffers van MH17.

Lichamen slachtoffers naar Nederland

Vanaf 23 juli 2014, een dag van nationale rouw, werden de slachtoffers naar Nederland overgebracht. Dat gebeurde verspreid over 10 vluchten. De vliegtuigen kwamen aan op luchthaven Eindhoven met een ceremonieel onthaal. Bij elke ceremoniële aankomst waren nabestaanden en vertegenwoordiging van het kabinet aanwezig.

Identificatie van de slachtoffers

De lichamen werden in rouwwagens vervoerd onder politiebegeleiding van Eindhoven naar de Korporaal Van Oudheusden Kazerne in Hilversum. Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) ging vanaf dat moment aan de slag met de identificatie van de slachtoffers.

Het LTFO maakte van alle gerepatrieerde stoffelijke resten een DNA-profiel. Met deze DNA-profielen  werd, in overleg met onder andere het NFI, de identiteit van de slachtoffers vastgesteld. Na identificatie werden de stoffelijke resten overgedragen aan de nabestaanden.

Nieuwe vondsten

Het is mogelijk dat iemand in de toekomst nog stoffelijke resten of persoonlijke spullen van slachtoffers vindt. Met lokale autoriteiten en bevolking zijn afspraken gemaakt over de berging hiervan.