Comfort tijdens de reis in het openbaar vervoer

Treinen, bussen, trams en metro’s moeten comfortabel zijn voor reizigers. Zo vormen ze een goed alternatief voor de auto. De Rijksoverheid stelt daarom eisen aan voorzieningen in de voertuigen die worden gebruikt in het openbaar vervoer. Daarnaast zijn er maatregelen om meer mensen buiten de spitsuren te laten reizen.

Eisen aan voorzieningen in voertuigen

Overheden stellen in hun concessies eisen aan het comfort in een voertuig. Zo heeft de Rijksoverheid met NS afgesproken dat alle nieuwe treinen een toilet moeten hebben. Ook zijn er afspraken gemaakt over het aantal reizigers dat een trein kan vervoeren. En over wifi en stopcontacten.

Aanpak overvolle voertuigen

Overvolle voertuigen zijn een ergernis voor reizigers. De overheden maken daarom afspraken met de vervoerders over zitplaatsen in een trein, bus, tram of metro. Ook heeft de Rijksoverheid met NS maatregelen afgesproken om drukke treinen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • extra treinen op drukke trajecten;
  • reizigers informeren over drukte en alternatieve vervoersmogelijkheden;
  • reizigers stimuleren om buiten de spits te reizen.

Snel en gemakkelijk betalen met ov-chipkaart

De Rijksoverheid wil dat reizigers snel en gemakkelijk kunnen betalen in het openbaar vervoer. Daarom is bijvoorbeeld de ov-chipkaart ontwikkeld. Daarmee kunt u betalen in de trein, bus, tram en metro. Daarnaast werken vervoerders aan nieuwe technieken om de betaling zo soepel mogelijk te laten verlopen.