Informatie voor overheden en maatschappelijke organisaties
Informatie voor overheden en maatschappelijke organisaties over beleid en regels voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland.
Informatie over opvang in gemeenten
De meeste Oekraïense vluchtelingen vinden een plek in de gemeentelijke opvanglocaties. De belangrijkste handreikingen, richtlijnen en adviezen over gemeentelijke opvang zijn:
- Handreiking Gemeentelijke Opvang Oekraïense ontheemden (Handreiking GOO)
Handreiking voor de organisatie van gemeentelijke opvanglocaties. - Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO)
Deze regeling bepaalt hoe gemeenten vluchtelingen uit Oekraïne opvangen en hoeveel leefgeld vluchtelingen krijgen.- Wijzigingen RooO van 1 december 2022 en 1 februari 2023
Deze regeling met alleen de wijzigingen van de Regeling opvang ontheemden Oekraïne. - Factsheet over wijzigingen RooO op 1 februari 2023
Op 1 februari 2023 is de RooO aangepast, met onder andere nieuwe bedragen voor het leefgeld.
- Wijzigingen RooO van 1 december 2022 en 1 februari 2023
- Circulaire Vertrek en gevolgen voorzieningen RooO
Brief over hoe gemeenten kunnen omgaan met een vluchteling die tijdelijk of definitief vertrekt uit de gemeentelijke opvanglocatie. Bijvoorbeeld wanneer gemeenten opvang en leefgeld kunnen stoppen voor deze vluchtelingen. - Instructieadvies derdelanders voor gemeenten
Advies over hoe gemeenten kunnen omgaan met vluchtelingen uit Oekraïne zonder de Oekraïense nationaliteit (derdelanders). - Handelswijze gemeenten opvang Oekraïners die nooit aan voorwaarden RTB hebben voldaan
De werkinstructie voor gemeenten om de opvang te beëindigen voor personen die niet onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) vallen. - Veelgestelde vragen over vluchtelingen uit Oekraïne die om verschillende redenen nooit onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) hebben gevallen.
Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne
Deze regeling bepaalt welke kosten gemeenten en veiligheidsregio’s vergoed kunnen krijgen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.
- Bekostigingsregeling voor gemeenten
- Bekostigingsbesluit voor veiligheidsregio’s
- Vragen en antwoorden (Q&A's) over de bekostigingsregeling voor veiligheidsregio’s
- Vragen en antwoorden (Q&A's) over bekostigingsregeling voor gemeenten
- Aanvraagformulier bekostiging
Gemeenten en veiligheidsregio’s kunnen een vergoeding aanvragen van kosten voor de opvang van vluchtelingen. - Transitiekostenformulier
Formulier voor gemeenten om compensatie aan te vragen voor kosten om locaties geschikt te maken voor opvang (zogenoemde transitiekosten). Het ingevulde formulier kunnen zij mailen postbusNOO@minjenv.nl. - Verantwoorden bekostiging (SiSa 2022 circulaire)
Gemeenten die bekostiging krijgen, moeten met de methodiek SiSa verantwoorden hoe geld is uitgegeven.
Informatie over opvang door particulieren
Particulieren kunnen ook onderdak of woonruimte bieden aan Oekraïense vluchtelingen. De belangrijkste handreikingen en adviezen over opvang bij particulieren zijn:
- Handreiking Particuliere Opvang Oekraïense ontheemden (Handreiking POO)
Een handleiding met hoe particulieren een opvangplek kunnen bieden en waar ze op moeten letten. - Aanmelden als gastgezin of informatie vragen over gastopvang bij RefugeeHomeNL
RefugeeHomeNL ondersteunt gastgezinnen en hun gasten. Het is opgericht door het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Nederland, het Leger des Heils en TakeCareBnB.
Waar kunnen gemeenten, veiligheidsregio’s en maatschappelijke organisaties terecht met vragen?
- De Nationale Opvang Organisatie (NOO)
De NOO faciliteert gemeenten, veiligheidsregio’s en ngo’s om goede opvanglocaties, zorg, onderwijs en hulp te realiseren. Zij is het eerste aanspreekpunt voor vragen, bijvoorbeeld over beleid voor het normbedrag, leefgeld en transitiegelden.
U kunt een regio-accounthouder van de NOO bellen of mailen (contactgegevens staan in de factsheet Contactmogelijkheden). Of een mail sturen aan PostbusNOO@minjenv.nl. - Forum Oekraïne van Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
Gemeenten kunnen informatie delen op het Forum Oekraïne. Op dit forum staan ook voorbeelden van communicatiemiddelen in meerdere talen voor communicatie met vluchtelingen uit Oekraïne. - Factsheet contactmogelijkheden – opvang vluchtelingen uit Oekraïne
Informatieblad over waar gemeenten, veiligheidsregio’s en maatschappelijke organisaties terecht kunnen voor vragen en meer informatie. - Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP)
Gemeenten en zorgverleners kunnen terecht bij het Loket Ontheemden Oekraïne PSH (LOOP). Het loket helpt met informatievragen over psychosociale hulpverlening voor vluchtelingen uit Oekraïne en voor het vinden van passend aanbod.