Overlijden: wat moet ik regelen?

Is er iemand in uw omgeving overleden? Dan moeten de nabestaanden een aantal zaken regelen. Bijvoorbeeld aangifte van overlijden doen, de uitvaart regelen en de administratie afwikkelen.

Video: wat moet ik regelen als een naaste overlijdt?

Als uw naaste komt te overlijden, zit u vast met veel vragen. In deze video vindt u daarom een aantal belangrijke zaken die u moet regelen. Allereerst moet de gemeente weten dat uw naaste is overleden. Vaak geeft de uitvaartondernemer dit door, maar u mag dit ook zelf doen.

De uitvaart vindt uiterlijk 6 werkdagen na overlijden plaats. Van tevoren denkt u na over hoe het afscheid wordt geregeld en betaald.

Ná de uitvaart moet vooral de administratie worden gedaan. Sommige zaken doet u het liefst zo snel mogelijk. Bijvoorbeeld het opzeggen van abonnementen, zoals de krant of telefoon. Neem ook contact op met de bank. Voor andere zaken heeft u langer de tijd. Zo levert u het liefst binnen enkele maanden het paspoort of de identiteitskaart in bij de gemeente. Er zijn ook zaken die automatisch stoppen. Bijvoorbeeld de zorgverzekering of zorgtoeslag.

Welke andere zaken u vóór en na de uitvaart moet regelen, verschilt per situatie. Maak een overzicht voor uw situatie op Rijksoverheid.nl/overlijden of bel 1400 voor meer informatie. Zo heeft u alle regelzaken duidelijk op een rij.

Overlijden in het buitenland

Is een familielid of reisgenoot in het buitenland overleden? Dan krijgt u mogelijk te maken met aangifte van overlijden doen, de uitvaart organiseren en de administratie afwikkelen. Bekijk op Nederlandwereldwijd.nl wat u moet regelen als een familielid of reisgenoot in het buitenland is overleden.