Wat moet ik doen als ik mijn paspoort of ID-kaart kwijtraak in het buitenland?

Meld het verlies van uw paspoort of identiteitskaart zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort, identiteitskaart of een nooddocument aanvragen. Dit doet u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Contact met ambassade of de Koninklijke Marechaussee

Voor meer informatie neemt u contact op met de ambassade of het consulaat in het betreffende land. Daarnaast kunt u ook 24 uur per dag contact opnemen met het contactcentrum van de Koninklijke Marechaussee.

Noodpaspoort of laissez-passer

Een nooddocument kan een noodpaspoort zijn of een laissez-passer. Een nooddocument krijgt u alleen als u kunt aantonen dat het om een noodsituatie gaat. In de regel kunt u een nooddocument alleen aanvragen tijdens kantooruren. Een nooddocument is alleen geldig als reisdocument voor de reis waarvoor het is uitgegeven. Het kan enkele dagen duren voordat u het nooddocument in uw bezit heeft.

Deze regels gelden ook voor kinderen. Voor afgifte van een nooddocument aan een minderjarige is toestemming nodig van degene(n) die het gezag over het kind heeft.