Wanneer hoor ik wat de nieuwe pensioenregels voor mij betekenen?

Als u pensioen krijgt of opbouwt bij een pensioenfonds, hoort u uiterlijk in 2025 van uw pensioenfonds wat de nieuwe pensioenregels voor u betekenen. Als uw pensioen is ondergebracht bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling, dat hoort u dat van uw werkgever uiterlijk op 1 oktober 2026.

U hoeft zelf niets te doen voor aanpassing van uw pensioen aan de nieuwe pensioenregels. Wel kunt uw contactgegevens controleren bij de pensioenuitvoerders waar u nu en in het verleden pensioen hebt opgebouwd.

U vindt al uw pensioenuitvoerders op mijnpensioenoverzicht.nl.

Als u pensioen opbouwt bij een pensioenfonds

Als uw pensioen is ondergebracht bij een pensioenfonds, moeten uw werkgever en de vertegenwoordigers van werknemers (de vakbond, personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad) afspraken maken over de nieuwe pensioenregeling. Die afspraken publiceren ze uiterlijk in 2025 op de website van het pensioenfonds.

Uw pensioenfonds berekent hoeveel pensioen u krijgt op basis van de nieuwe afspraken. En informeert u over uw pensioen. 

U kunt zien hoeveel pensioen u opbouwt op mijnpensioenoverzicht.nl.

Als u pensioen opbouwt bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling

Als uw pensioen is ondergebracht bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling, moeten uw werkgever en de vertegenwoordigers van werknemers (de vakbond, personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad) afspraken maken over de nieuwe pensioenregeling.

U krijgt bericht van uw werkgever zodra een nieuwe regeling is afgesloten. Dit moet uiterlijk op 1 oktober 2026 gebeuren.

De nieuwe afspraken gaan gelden voor het pensioen dat u vanaf dat moment opbouwt.

U kunt zien hoeveel pensioen u opbouwt op mijnpensioenoverzicht.nl.