Zijn PFAS schadelijk voor mijn gezondheid?

Sommige poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) kunnen een risico voor uw gezondheid vormen. Zo kunnen PFAS het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Het hangt af van hoeveel u binnenkrijgt, hoe vaak en hoe lang. Dat verschilt dus sterk van persoon tot persoon.

PFAS komen op verschillende manieren in het milieu terecht. Bijvoorbeeld bij de productie, bij uitstoot en in afval van producten met PFAS. PFAS verspreiden zich via water, bodem en lucht. Zo komen PFAS ook in het lichaam terecht via bijvoorbeeld drinkwater en voedsel.

PFAS in drinkwater en voedsel

Drinkwater kan kleine hoeveelheden PFAS bevatten. U kunt kraanwater blijven drinken

Omdat PFAS overal in het milieu aanwezig is, kan PFAS in alle voedselproducten zitten. U kunt groenten uit uw moestuin eten. Eet geen groenten en fruit uit moestuinen binnen 1 kilometer van de DuPont/Chemours fabriek in Dordrecht. Eet ook niet te vaak zelf gevangen vis uit zoetwater in Nederland.

Via voedsel krijgt u belangrijke voedingsstoffen binnen. Eet daarom gevarieerd. Zo voorkomt u dat u vaak voedsel met een hoge hoeveelheid PFAS eet. Op de website van het Voedingscentrum vindt u adviezen om gezond en gevarieerd te eten.

PFAS in producten als regenkleding

Fabrieken gebruiken PFAS in de productie van een groot aantal producten. Denk aan pannen met antiaanbaklaag, regenkleding en blusschuim. Als u producten met PFAS gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing, zijn de risico’s voor uw gezondheid klein. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing. Lees meer over in welke producten PFAS zitten en tips en advies voor gebruik op de website waarzitwatin.nl.

Informatie over PFAS en gezondheid op website RIVM

Lees meer vragen en antwoorden over PFAS en gezondheid op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).