Zijn PFAS schadelijk voor mijn gezondheid?

Sommige poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) kunnen een risico voor uw gezondheid vormen. Ze kunnen het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Het hangt af van hoeveel u binnenkrijgt, hoe vaak en hoelang. Dat verschilt dus sterk van persoon tot persoon.

PFAS in bodem, lucht en water komen in lichaam

PFAS komen in de bodem, het water en de lucht terecht. Bijvoorbeeld door de uitstoot en het afval van fabrieken die producten met PFAS maken. Via bijvoorbeeld drinkwater en voedsel komen PFAS uiteindelijk ook in het lichaam terecht.

PFAS in drinkwater en voedsel

Water uit de kraan kan kleine hoeveelheden PFAS bevatten. U kunt kraanwater blijven drinken

Omdat PFAS overal in het milieu aanwezig zijn, kunnen PFAS in alle voedselproducten zitten. U kunt groenten uit uw moestuin eten. Maar eet geen groenten en fruit uit moestuinen binnen 1 kilometer van de DuPont/Chemours fabriek in Dordrecht. Daar komen zo veel PFAS-stoffen voor dat eten uit die omgeving ongezond is. Eet ook niet te vaak zelfgevangen vis uit zoet water in Nederland. U krijgt dan te veel PFAS binnen.

Probeer gevarieerd te eten. Zo voorkomt u dat u vaak voedsel met een grote hoeveelheid PFAS eet. Op de website van het Voedingscentrum vindt u adviezen om gezond en gevarieerd te eten.

PFAS in producten als regenkleding

Fabrieken gebruiken PFAS in verschillende producten. Denk aan pannen met een antiaanbaklaag, regenkleding en blusschuim. Als u producten met PFAS gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing, zijn de risico’s voor uw gezondheid klein. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing. Lees meer over in welke producten PFAS zitten en tips en advies voor gebruik op de website waarzitwatin.nl.

PFAS in zwemwater van recreatieplassen

Er zijn 2 recreatieplassen met te veel PFAS in het water. Voor Plas Vrijenburgbos en voor de Merwelandenplas in Zuid-Holland geldt een negatief zwemadvies. Daar zwemmen is namelijk gevaarlijk voor de gezondheid. 

Op andere zwemplekken in Nederland zijn de hoeveelheden PFAS niet gevaarlijk.

Informatie over PFAS en gezondheid bij RIVM en GGD

Lees meer vragen en antwoorden over PFAS en gezondheid op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Heeft u vragen over PFAS en gezondheid in uw eigen omgeving? Dan kunt u ook contact opnemen met de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) in uw regio. Vul op de website van de GGD uw woonplaats of postcode in om de GGD in uw regio te vinden.