Zitten er PFAS in voedsel?

Ja, voedsel bevat poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Omdat PFAS overal in het milieu aanwezig zijn, kan PFAS in alle voedselproducten zitten.

PFAS in voeding: eet gevarieerd

Via voedsel krijgt u belangrijke voedingsstoffen binnen. Eet daarom gevarieerd. Zo voorkomt u dat u vaak voedsel met een hoge hoeveelheid PFAS eet. Op de website van het Voedingscentrum vindt u adviezen om gezond en gevarieerd te eten.

Eet sommige voedselproducten niet of niet te vaak

Het is niet precies bekend hoeveel PFAS er nu in het voedsel zit in Nederland. Voor sommige voedselproducten geldt het advies om deze producten niet of niet te vaak te eten:

  • Eet geen groenten en fruit uit moestuinen rond een fabriek in Dordrecht
    Heeft u een moestuin binnen 1 kilometer van de fabriek van DuPont/Chemours? Eet dan geen groenten of fruit uit uw moestuin. Op deze plek zitten veel PFAS in de bodem.

    Eerder gold dit ook voor moestuinencomplex Sluisdijk in Helmond en in een straal van 450 meter rond de fabriek Custom Powders in die stad. De bodemsanering is voltooid en inmiddels mag u daar weer groenten en fruit uit uw moestuin eten.
  • Eet niet te vaak zelfgevangen vis uit zoet water
    Eet niet te vaak zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren. Bijvoorbeeld paling, baars en forel. Varieer met het eten van zoetwater- en zoutwatervis. Het Voedingscentrum raadt aan om 1 keer per week vis te eten.

Lees meer vragen en antwoorden over PFAS en voedsel op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).