Zitten er PFAS in voedsel?

Veel voedsel bevat poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Omdat PFAS overal in het milieu aanwezig zijn, kunnen in alle voedselproducten PFAS zitten. Gevarieerd eten helpt om niet te grote hoeveelheden PFAS binnen te krijgen.

PFAS in voeding: eet gevarieerd

Via voedsel krijgt u belangrijke voedingsstoffen binnen. Eet daarom gevarieerd. Zo voorkomt u dat u vaak voedsel met een grote hoeveelheid PFAS eet. Op de website van het Voedingscentrum vindt u adviezen om gezond en gevarieerd te eten.

Eet sommige voedselproducten niet of niet te vaak

Het is niet precies bekend hoeveel PFAS er nu in het voedsel zitten in Nederland. Voor sommige voedselproducten geldt het advies om deze producten niet of niet te vaak te eten:

  • Eet geen groenten en fruit uit moestuinen rond een fabriek in Dordrecht
    Heeft u een tuin of moestuin binnen 1 kilometer van de fabriek van DuPont/Chemours? Eet dan geen groenten of fruit uit uw moestuin. Op deze plek zitten veel PFAS in de bodem.

    Eerder gold dit ook voor moestuinencomplex Sluisdijk in Helmond en in een straal van 450 meter rond de fabriek Custom Powders in die stad. De grond is daar schoongemaakt en inmiddels mag u er weer groenten en fruit uit uw moestuin eten.

  • Eet niet alleen eieren van eigen kippen
    Uit een risicobeoordeling door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat Nederlandse hobbykipeieren te veel PFAS kunnen bevatten. Kiest u ervoor om eieren van eigen kippen te eten? Het Voedingscentrum adviseert u om eieren van eigen kippen af te wisselen met eieren uit de supermarkt. Of met eieren van speciaalzaken of van de markt.

  • Eet niet te vaak zelfgevangen vis uit zoet water
    Eet niet te vaak zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren. Bijvoorbeeld paling, baars en forel. U krijgt dan te veel PFAS binnen. Varieer met het eten van zoetwater- en zoutwatervis. Het Voedingscentrum raadt aan om 1 keer per week vis te eten.

Lees meer vragen en antwoorden over PFAS en voedsel op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).