Zitten er PFAS in voedsel?

Ja, voedsel bevat poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Omdat PFAS overal in het milieu aanwezig zijn, kan PFAS in alle voedselproducten zitten.

PFAS in voeding: eet gevarieerd

Via voedsel krijgt u belangrijke voedingsstoffen binnen. Eet daarom gevarieerd. Zo voorkomt u dat u vaak voedsel met een hoge hoeveelheid PFAS eet. Op de website van het Voedingscentrum vindt u adviezen om gezond en gevarieerd te eten.

Eet sommige voedselproducten niet of niet te vaak

Het is niet precies bekend hoeveel PFAS er nu in het voedsel zit in Nederland. Voor sommige voedselproducten geldt het advies om deze producten niet of niet te vaak te eten:

  • Eet geen groenten en fruit uit moestuinen rond 2 fabrieken in Dordrecht en Helmond
    Heeft u een moestuin binnen 1 kilometer van de fabriek van DuPont /Chemours of op het moestuinencomplex Sluisdijk in Helmond? Eet dan geen groenten of fruit uit uw moestuin. Eet ook geen groenten, fruit of kruiden uit uw tuin als uw tuin binnen 1 kilometer van DuPont/Chemours ligt of binnen 450 meter van Custom Powders in Helmond. Op deze plekken zitten veel PFAS in de bodem.
  • Eet niet te vaak zelf gevangen vis uit zoetwater
    Eet niet te vaak zelf gevangen, zoetwatervis uit Nederlandse wateren. Bijvoorbeeld paling, baars en forel. Varieer met het eten van zoetwater- en zoutwatervis. Het Voedingscentrum raadt aan om 1 keer per week vis te eten.

Lees meer vragen en antwoorden over PFAS en voedsel op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).