Puntenrijbewijs en beginnersrijbewijs

Voor alle bestuurders geldt het puntenrijbewijs. Hiermee krijgt u strafpunten voor rijden onder invloed. Daarnaast krijgt iedereen die voor het eerst een rijbewijs haalt een beginnersrijbewijs. Dit is een gewoon rijbewijs, maar met een extra element: een strafpuntensysteem voor zware verkeersovertredingen. 

Doel puntenrijbewijs: aanpak alcohol in verkeer

Het puntenrijbewijs is bedoeld om rijden onder invloed tegen te gaan.

  • Wordt u binnen 5 jaar 2 keer veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op? En heeft u bij de tweede veroordeling meer dan 1,3 promille alcohol in uw bloed? Dan raakt u uw rijbewijs direct kwijt. Om een nieuw rijbewijs te krijgen moet u opnieuw rijexamen doen. Ook moet u aantonen dat u rijgeschikt bent.
  • Wordt u binnen 5 jaar 2 keer veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op? En heeft u bij de tweede veroordeling minder dan 1,3 promille alcohol in uw bloed? Dan gaat er een nieuwe periode in van 5 jaar. En heeft u weer 1 strafpunt.

Door deze regeling in de wet kan de overheid bestuurders die vaker onder invloed rijden strenger aanpakken. Het puntenrijbewijs geldt zowel voor beginnende als ervaren bestuurders.

Doel beginnersrijbewijs: minder ongelukken

Het beginnersrijbewijs geldt alleen voor beginnende bestuurders. U krijgt het beginnersrijbewijs als u slaagt voor uw eerste rijexamen. Beginnende bestuurders gaan vaker in de fout dan meer ervaren weggebruikers. Ook zijn ze relatief vaak betrokken bij ongevallen. De Rijksoverheid wil het aantal ongevallen verminderen. En tegelijkertijd voorkomen dat bestuurders 2 keer dezelfde fout begaan. 

Strafpunt bij zwaardere overtredingen

Met het beginnersrijbewijs kan de overheid bestuurders die gevaarlijk of roekeloos rijden strenger aanpakken. U krijgt een strafpunt als de politie u staande houdt voor een verkeersovertreding. Denk aan te snel rijden, bumper kleven of het veroorzaken van een ongeluk. Na de tweede zware verkeersovertreding (en dus het tweede strafpunt) meldt het Openbaar Ministerie u aan bij het CBR. Het CBR zal dan een onderzoek doen naar uw rijvaardigheid.