Vereenvoudiging bekostigingssystematiek en uitvoeringslasten DUO

Dit rapport geeft inzicht in de mogelijkheden om de uitvoeringslasten van DUO te verminderen via verdere vereenvoudiging van de bekostigingssystematiek. Het onderzoek voor dit rapport is gestart in 2017, na enkele tussenversies is dit rapport (4 juni 2019) de uiteindelijke definitieve versie.

Vereenvoudiging bekostigingssystematiek en uitvoeringslasten DUO (PDF | 26 pagina's | 2,1 MB)

In het rapport wordt benadrukt dat de vaste kosten voor de uitvoering van bekostiging vrij constant zijn en daarmee minder afhankelijk zijn van het aantal specifieke regelingen. Er zijn resultaten behaald maar er zijn ook mogelijkheden afgevallen omdat deze zouden leiden tot bestuurlijk ongewenste herverdeeleffecten. Uitvoeringswinst is eventueel te behalen in specifieke regelingen die wel een hoge (variabele) uitvoeringslast kennen en door slimme aanpassingen van systemen bij DUO.

In dat kader is inmiddels in lijn met het rapport de CBS-indicator ingevoerd als alternatief voor de gewichtenregeling, is er overeenstemming over de vereenvoudiging basisbekostiging PO, is de fusietoets in het PO en VO afgeschaft en is het vervangingstraject bekostiging systemen in 2019 gestart. Deze ingezette lijn levert vooral voor de scholen minder werk op, voor DUO is er in beperkte mate sprake van uitvoeringswinst (minder werk).