Onderzoek waarborgenkader selectieprocessen en instrumenten Belastingdienst Toeslagen en Douane

Onderzoek over het waarborgenkader van de selectieprocessen en selectie-instrumenten van de Belastingdienst Toeslagen en Douane.

Om de rechtmatigheid en de transparantie van de selectieprocessen en selectie-instrumenten, die gebruikt worden bij de Belastingdienst, Toeslagen en Douane, beter te garanderen, is een kader met waarborgen is opgesteld. Het kader is opgesteld naar aanleiding van verschillende gebeurtenissen in de afgelopen periode.

Dit waarborgenkader is in de conceptfase onderzocht door de Auditdienst Rijk (ADR). De ADR heeft zelf een normenkader ontwikkeld om de beheersing van de kwaliteit en verantwoorde inzet van een algoritme door de Rijksoverheid te onderzoeken. Dit onderzoek heeft geleid tot een aantal aanbevelingen om het concept waarborgenkader te verbeteren. Veruit de meeste aanbevelingen van de ADR zijn meegenomen om het waarborgenkader verder aan te scherpen. Het onderzoek naar het gebruik van algoritme is nog relatief nieuw. Hierdoor zijn de normenkaders, waaronder die van de ADR, nog aan veranderingen onderhevig. Een uitspraak over volledigheid of juistheid van het waarborgenkader was om die reden niet mogelijk.