Regels voor de e-sigaret

Een e-sigaret is een elektronische sigaret waarmee (nicotinehoudende) damp kan worden geïnhaleerd. Er gelden regels voor de verkoop van de e-sigaret en shisha pen (e-sigaret zonder nicotine). Zo is er bijvoorbeeld een leeftijdsgrens van 18 jaar.

De afgelopen maanden is er onrust ontstaan over de schadelijkheid van de e-sigaret nadat gebruikers in de Verenigde Staten gezondheidsklachten hebben gekregen na het gebruik van de e-sigaret. Enkele Amerikaanse patiënten zijn inmiddels overleden. Er wordt een verband vermoed tussen ernstige longklachten en het gebruik van e-sigaretten (vanwege de e-liquids, de vloeistoffen die in de e-sigaret worden verdampt).  

E-sigaret is toegestaan

De e-sigaret is toegestaan. Wel zijn er regels om ervoor te zorgen dat jongeren niet beginnen met het gebruik van de e-sigaret. In het Nationaal Preventieakkoord daarom een aantal maatregelen opgenomen. Zo zal in 2020 het rookverbod worden uitgebreid met de e-sigaret met en zonder nicotine en in 2022 zullen neutrale verpakkingseisen voor de e-sigaret worden ingevoerd.

Regels voor de e-sigaret

De regels voor de e-sigaret staan in de Tabaks- en rookwarenwet. Hierin wordt onder andere het volgende geregeld:

  • Een leeftijdsgrens van 18 jaar voor gebruik van de e-sigaret.
  • Eisen aan de veiligheid van de e-sigaret.
  • Eisen aan onder andere de vorm; de afgifte van de nicotinedosis; het maximumvolume van het navulreservoir (2 ml); kindveilige sluitingen.
  • Eisen aan de vloeistof. Bijvoorbeeld aan de maximumhoeveelheid in een navulverpakking (10 ml) en de kwaliteit.
  • Eisen aan de etikettering. Onder meer een verplichte bijsluiter met informatie over mogelijk schadelijke effecten en een aantal waarschuwingen, zoals: 'Dit product bevat de zeer verslavende stof nicotine. Het gebruik ervan wordt afgeraden voor niet-rokers'.
  • Eisen aan reclame. Reclame voor e-sigaretten is alleen nog toegestaan bij fysieke (tabaks- of) elektronische sigarettenspeciaalzaken. Andere vormen van reclame zijn verboden.

Het besluit geldt niet voor e-sigaretten en navulverpakkingen die zijn geregistreerd als geneesmiddel.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert op naleving van de regels. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over de regels die gelden voor de e-sigaret.

Regels voor de shisha pen

Om gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken heeft de Rijksoverheid ervoor gekozen de geldende eisen voor e-sigaretten met nicotine toepassen op e-sigaretten zonder nicotine (zogenaamde shisha pen). Vanaf juli 2017 zijn er strengere regels voor deze elektronische sigaretten zonder nicotine.

E-sigaret schadelijk voor de gezondheid

Het roken van e-sigaretten is minder slecht dan tabak roken, als mensen volledig overstappen op de e-sigaret. Maar uit onderzoek blijkt dat de e-sigaret schadelijker is voor de gezondheid dan eerst werd gedacht. Het RIVM heeft in de damp van e-sigaretten ingrediënten en chemische onzuiverheden gevonden. Het dampen van e-sigaretten kan schade veroorzaken aan de luchtwegen. Maar het kan ook leiden tot hartkloppingen en tot een verhoogde kans op kanker.