Op welke feestdagen is mijn kind vrij van school?

Op officiële feestdagen is uw kind vrij van school. Bijvoorbeeld met Kerstmis en met Pasen. Ook leraren zijn vrij op deze officiële feestdagen. De school is dan dicht. Daarnaast zijn er ook feestdagen waarbij de school zelf mag bepalen of uw kind vrij is of niet.

Algemeen erkende feestdagen

Op de volgende nationale feestdagen zijn alle scholen gesloten:

  • Nieuwjaarsdag;
  • Tweede Paasdag;
  • Koningsdag;
  • Bevrijdingsdag;
  • Hemelvaartsdag;
  • Tweede Pinksterdag;
  • Eerste en Tweede Kerstdag.

Bekijk wanneer de officiële feestdagen in Nederland zijn.

Koningsdag en Bevrijdingsdag

Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn officiële feestdagen in Nederland. Uw kind is op deze dagen zeer waarschijnlijk vrij. Scholen zijn namelijk bijna altijd dicht op Koningsdag en Bevrijdingsdag. Wilt u zeker weten of de school dicht is? Vraag dit dan na op school.  

Religieuze feestdagen

Scholen mogen leerlingen vrij geven op andere (religieuze) feestdagen dan de officiële feestdagen. Dit geldt dan voor álle leerlingen van de school. Dus niet alleen voor de groep leerlingen die op de vrije dag een religieuze plicht vervult of een religieus feest viert. Voorbeelden zijn scholen die niet lesgeven op Goede vrijdag, op Bid- en Dankdag voor Gewas en Arbeid, of tijdens het Suikerfeest.

Scholen moeten deze vrije dagen bekend maken in de schoolgids. Zodat ouders al voor de start van een nieuw schooljaar weten hoe het schooljaar eruit ziet. Ook moeten scholen voldoen aan de regels voor het aantal uren onderwijstijd.

Vrijstelling voor plichten in verband met godsdienst of levensovertuiging

Moet uw kind plichten vervullen voor zijn religie of levensovertuiging? En heeft zijn of haar school op die dag geen vrije dag ingeroosterd? Dan is het soms toch mogelijk dat een leerling vrij krijgt voor de dag waarop het de plicht moet vervullen. Uw kind krijgt dan een vrijstelling van de leerplicht voor ‘plichten in verband met godsdienst of levensovertuiging’.

Vrij met carnaval

Uw kind krijgt geen vrijstelling van de leerplicht voor carnaval. In de praktijk plannen veel scholen in het zuiden van Nederland een korte vakantie tijdens carnaval.