Voorwaarden voor contractvervoer

Het meeste taxivervoer is voor speciale groepen reizigers. Denk aan leerlingen, ouderen en mensen met een lichamelijke of mentale beperking. Dit heet contractvervoer. Voor contractvervoer gelden voorwaarden.

Aanbesteding contractvervoer

Contractvervoer gebeurt meestal in opdracht van een gemeente. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het vervoer van ouderen en gehandicapten.

Meestal heeft de gemeente hiervoor een overeenkomst met een taxibedrijf voor een paar jaar. Dit gebeurt via een aanbesteding. In de overeenkomst staan afspraken over bijvoorbeeld de ritprijs, beschikbaarheid, rijtijden en routes. Dat verzekert de beschikbaarheid van het contractvervoer.

Kwaliteit contractvervoer verbeteren

De overheid wil de kwaliteit van het contractvervoer verder verbeteren. Daarom is er een Verbeteragenda Doelgroepenvervoer en een kennisplatform. Het kennisplatform helpt gemeenten bij de aanbestedingen van nieuwe contracten met taxibedrijven.

Openbaar vervoer op afroep door taxi's

Taxi’s kunnen vraagafhankelijk openbaar vervoer verzorgen. Dit is openbaar vervoer op afroep. En is speciaal voor reizigers die geen gebruik kunnen maken van een buslijn met vaste dienstregeling. De vervoerder heeft een overeenkomst (concessie) met de provincie of de vervoerregio.