Wat zijn de tarieven voor een taxi?

De kosten voor een rit met een straattaxi hangen af van het starttarief. En van de afstand en de duur van de rit. Voor taxi's op de opstapmarkt geldt voor al deze onderdelen een maximumtarief. Dit tarief voorkomt dat u als klant te veel moet betalen.

Tarieven gebruik taxi

Een taxibedrijf of -chauffeur stelt zelf de tarieven vast. Hij moet deze melden op de tariefkaart in de taxi. Voor taxi's op de opstapmarkt mogen de tarieven niet hoger zijn dan de maximumtarieven. Voorbeelden van de opstapmarkt zijn taxi's op standplaatsen of een taxi aanhouden op straat.

Tabel: maximumtarieven taxi 2024
Soort taxivervoer Maximum starttarief Maximum kilometertarief Maximum tijdtarief (per minuut)
Personenauto (maximaal 4 personen) € 4,02 € 2,96 € 0,49
Busje (5 tot 8 personen) € 8,17 € 3,72 € 0,55

Rekenvoorbeeld kosten van een taxirit

Stel, u maakt met een personenauto een rit van 7 kilometer die 15 minuten duurt. Als de taxivervoerder de maximum tarieven zou gebruiken, dan zou deze rit kosten:

  • starttarief € 4,02
  • kilometertarief 7 x € 2,96 = € 20,72
  • tijdtarief 15 x € 0,49 = € 7,35

In totaal is dat € 32,09

Vertraging tijdens de taxirit

De kosten van een vertraging tijdens de taxirit worden eerlijk verdeeld tussen het taxibedrijf en de klant. Als u in de file komt, moet u dus meer betalen. Gaat de rit heel snel, dan bent u juist goedkoper uit.

Wachttarief taxi

De chauffeur kan een wachttarief rekenen als u dit heeft afgesproken voordat de taxirit is begonnen. Het wachttarief geldt bijvoorbeeld als de taxichauffeur moet wachten als de vergadering van zijn passagier uitloopt. Het wachttarief is € 55,35 per uur.

Kosten taxi vergelijken

De tarieven staan op een tariefkaart. Deze is achter 1 van de ramen van de taxi geplakt. De kaart moet goed leesbaar zijn. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de taxi. Zo kunt u de kosten van de taxi's vergelijken.

Vaste ritprijs

Een taxichauffeur mag u een vaste ritprijs aanbieden. Ook mag hij voor extra diensten een toeslag rekenen. Bijvoorbeeld om uw koffers te tillen. U moet de vaste prijs of toeslag afspreken voordat de taxirit is begonnen.