Wat is het IMSI-nummer van mobiele telefoon, tablet of laptop?

Mobiele telefoons, tablets of laptops werken op basis van wereldwijd unieke nummers: zogenaamde IMSI-nummers. Deze nummers zijn gekoppeld aan simkaarten. Zij identificeren het abonnement waarmee consumenten bellen of internetten.

IMSI-nummer heeft 15 cijfers

Het IMSI-nummer bestaat uit 15 cijfers: het begint met een landcode, gevolgd door de code van het eigen mobiele netwerk (de provider). Daarna volgt de code van het mobiele abonnement.

Regels voor IMSI-nummers

De regels voor IMSI-nummers staan in het nummerplan voor identiteitsnummers voor internationale mobiliteit (IMSI). 

IMSI-nummers alleen voor openbare netwerken

Is een netwerk niet openbaar? Dan hoeven gebruikers voor dit besloten netwerk geen IMSI-nummers te gebruiken. Zij kunnen gebruik maken van MNC-codes. MNC staat voor Mobile Network Code. Gebruikers kunnen:

  • MNC-codes gebruiken voor lokale draadloze netwerken met een laag vermogen (voor gebruik binnen bedrijven);
  • gedeelde MNC-codes gebruiken voor roaming op openbare mobiele netwerken voor (vooral geautomatiseerde) bedrijfstoepassingen. Die heten ook wel Machine-to-Machine (M2M) toepassingen. Daarbij sturen apparaten (en bijvoorbeeld sensoren) elkaar data zonder dat daar mensen aan te pas komen. Zoals een lichtsensor die aan een centrale vertelt dat het tijd is de zonneschermen naar beneden te doen.

Beheer nummerplannen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) voert het nummerbeleid uit. Zij is ook verantwoordelijk voor het beheer van de nummerplannen. De ACM kent nummers toe, trekt ze in en houdt toezicht op het gebruik.