Welke soorten telefoonnummers zijn er?

Als consument heeft u te maken met verschillende soorten telefoonnummers. Zelf heeft u misschien een vaste telefoon met een netnummer, of een mobiel 06-nummer. Daarnaast zijn er nog andere nummers, zoals informatienummers.

Telefoonnummers met netnummers

Telefoonnummers voor vaste telefoons hebben een netnummer. Bijvoorbeeld 070 voor Den Haag en 050 voor Groningen.

Nummers die niet aan regio zijn gebonden

De meeste telefoonnummers hebben geen regionale binding. Het gaat om:

  • 06-nummers voor mobiele telefonie.
  • 085-nummers voor openbare elektronische communicatiediensten, zoals bellen via internet (VoIP). Abonnees mogen 085-nummers overal gebruiken. Zij hoeven voor dit nummer niet in een bepaalde regio te wonen. Of daar een bedrijf te hebben. 085-nummers zijn voor zowel particulieren als bedrijven. Het tarief voor het bellen naar 085-nummers is vergelijkbaar met het tarief voor bellen naar andere vaste nummers.
  • 091-nummers voor nieuwe diensten, zoals beeldtelefonie, of diensten met een hogere gemiddelde kwaliteit. 091-nummers zijn voor zowel particulieren als bedrijven. Het tarief voor bellen naar 091-nummers is hoger dan het 085-tarief, omdat deze voor nieuwe diensten zijn. 
  • 088-nummers voor bedrijven.
  • 0800- en 0900-informatienummers.
  • 112: het Europese alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance.
  • de 14-reeks voor diensten met een bijzonder maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld het nationaal meldnummer 144 voor dieren in nood. Of het nummer 1400 voor de Rijksoverheid.
  • de 116-reeks voor Europese diensten met een maatschappelijk belang. Zoals 116000 voor vermiste kinderen.
  • de 097-nummers voor machine-to-machine (M2M) diensten.

Vaste netnummer tijdelijk gebruiken vanaf andere locatie

U kunt uw vaste telefoonnummer tijdelijk gebruiken vanaf een andere plaats in Nederland of het buitenland. Woont u bijvoorbeeld in Amsterdam? En verblijft u een aantal maanden van het jaar in een andere provincie of een ander land? Dan kunt u uw vaste 020-nummer ook daar gebruiken. Voorwaarde is dat u in hetzelfde netnummergebied blijft wonen. Uw telefoonaanbieder kan u vertellen hoe het werkt. 

Nummerplan voor telefoonnummers

De regels voor telefoonnummers staan in het nummerplan telefoon- en ISDN-diensten. Dit nummerplan beschrijft de opbouw, bestemming en lengte van telefoonnummers. 

Beheer nummerplannen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) voert het nummerbeleid uit. Zij is ook verantwoordelijk voor het beheer van de nummerplannen. De ACM kent nummers toe, trekt ze in en houdt toezicht op het gebruik.