Hoe weet ik dat een vaccinatie veilig is?

U kunt erop vertrouwen dat de vaccins in Nederland veilig zijn. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) test nieuwe vaccinaties uitgebreid voordat ze op de markt komen.

Lees meer over de veiligheid van vaccins tegen corona.

Vaccinaties in Nederland zijn veilig

Alle vaccinaties die kinderen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma krijgen, zijn veilig. Het CBG heeft de vaccins uitvoerig getest. Dit geldt ook voor vaccinaties buiten het Rijksvaccinatieprogramma. Zoals de vaccinatie die reizigers nodig hebben als ze naar een ver land gaan.

Controles op veiligheid nieuwe vaccinatie

Stel dat een fabrikant een nieuwe vaccinatie op de markt wil brengen. Dan controleert het CBG of de nieuwe vaccinatie veilig is en in Nederland op de markt mag komen. De fabrikant van de vaccinatie doet de testen. Dit gebeurt eerst in een laboratorium met biochemische technieken. Als het nodig is, testen de onderzoekers de nieuwe vaccinatie op dieren en op (gezonde) proefpersonen. Het CBG beoordeelt of deze testen goed zijn uitgevoerd.

Vergunning voor nieuwe vaccinatie

Nieuwe vaccinaties kunnen niet op de markt komen zonder dat het CBG daarvoor een vergunning afgeeft. Dat kan pas als het onderzoek klaar is. En de conclusie is dat de nieuwe vaccinatie veilig is en werkt. Ook na het geven van een vergunning doet het CBG nog controles op de nieuwe vaccinatie.