BZ en de Douane starten gezamenlijke campagne: Wijs op Reis

Voor veel Nederlanders is de vakantie hét moment om andere landen te ontdekken. Nederlanders reizen veel, en steeds vaker kiezen ze een verre bestemming. Helaas verlopen vakanties niet altijd probleemloos. Zo’n 44 procent van de Nederlandse vakantiegangers heeft tijdens een recente reis in het buitenland iets vervelends meegemaakt, variërend van klein ongemak tot ernstige situaties zoals ziekte, ongevallen of arrestaties. Dat blijkt uit onderzoek van vakantiegangers in het buitenland in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.  

Wijs op reis

Een goede voorbereiding op een reis naar het buitenland kan een groot verschil maken. Als reiziger kun je zo problemen voorkomen en mocht het toch misgaan weet je wat je moet doen. Om Nederlanders hiervan bewust te maken starten het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane maandag een gezamenlijke campagne gericht op de Nederlandse reiziger: Wijs op Reis. In aanwezigheid van vertegenwoordigers uit de reissector en de Douane lanceert directeur Consulaire Zaken van BZ Jan Willem Beaujean maandag de ‘Wijs op Reis’ - campagne tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst in Den Haag met de reisbranche.

Minister Blok: “Ik gun iedereen een fijne vakantie. Maar daar heb je als reiziger ook een hand in. Wees dus wijs en bereid je reis goed voor, zodat je onbezorgd kunt genieten. Zorg bijvoorbeeld voor een goede verzekering en informeer jezelf welke souvenirs je beter niet mee kunt nemen naar huis. Zoek vooraf uit hoe veilig het is op je bestemming zodat je weet welke plekken je moet vermijden en waar je veilig naartoe kunt. Mocht het toch misgaan, ons 24/7 BZ Contactcenter is dag en nacht bereikbaar voor Nederlanders met een hulpvraag. Het is een goede zaak dat de Rijksoverheid nu de krachten bundelt: geen aparte campagnes, maar één gezamenlijke inspanning om Nederlanders wijs op reis te sturen.”

Directeur Douane Nanette van Schelven: “Vanuit de Douane onderschrijven wij uiteraard deze boodschap. Een fijne reis is pas compleet als je bij terugkomst ook probleemloos langs de douane kunt lopen. Door de handen in een te slaan met het ministerie van Buitenlandse Zaken helpen wij als overheid toekomstige reizigers zoveel mogelijk ‘wijs op reis’ te gaan. Dat doen we met één loket, wat het goed voorbereiden makkelijker maakt.”

Op de website wijsopreis.nl kunnen reizigers alle relevante informatie vinden van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Douane: van de reisadviezen tot informatie over wat wel of niet meemag in de bagage terug naar huis.

Hulp aan Nederlanders in 2019

Tijdens de bijeenkomst presenteerde het ministerie van Buitenlandse Zaken ook de jaarcijfers over hulp aan Nederlanders in het buitenland. Daaruit blijkt onder meer dat Buitenlandse Zaken in 2019 ruim 3100 Nederlanders in noodsituaties heeft bijgestaan. De redenen waren oa. vermissingen, arrestaties, overlijden en ziekenhuisopnames. 

Uit de cijfers blijkt ook dat Nederlanders de reisadviezen steeds beter weten te vinden. In totaal werden de adviezen het afgelopen jaar 3,25 miljoen keer geraadpleegd. Dat is bijna een miljoen keer meer dan in 2018, toen zochten Nederlanders 2,3 miljoen keer informatie op in het reisadvies.